odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czosnek

    2 główki
  • cebula

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • ziemniaki

    1 kg
  • oliwa

    50 ml
  • rosół warzywny

    1 l
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • bagietka

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • ocet

    50 ml

Do smaku

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Goździki całe Prymat

    3 kwiaty
  • tymianek

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Czosnek, cebulę, szalotki oraz ziemniaki kroimy w większą kostkę. Z czosnku wykrawamy kiełki ze środka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę oraz szalotki i podsmażamy około 3-4 minuty.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Dodajemy 3 liście laurowe, kilka goździków oraz tymianek. Całość zalewamy zimnym rosołem warzywnym i dodajemy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą morską. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy liście laurowe, a pozostałą zupę rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Na koniec ponownie wstawiamy garnek na niewielki ogień, dodajemy śmietanę i przyprawiamy imbirem dla zaostrzenia smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Bagietkę kroimy w kromki, układamy na blasze i wkładamy do gorącego piekarnika. Po 2 minutach przekładamy kromki na drugą stronę i jeszcze chwilę zapiekamy. Po wyjęciu nacieramy grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku. W drugim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, tak aby wrzenie ustało. Jajko wbijamy ostrożnie do małej miseczki, a następnie powoli przelewamy do wody z octem. Jak woda zacznie się ponownie gotować ostrożnie obracamy jajko na drugą stronę. Gotujemy przez około 3-4 minuty – białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Po tym czasie jajko przekładamy do miski z zimną wodą.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Zupę podajemy z grzankami i jajkiem w koszulce. Przed dodaniem jajka do zupy jajko ponownie wkładamy do wody z octem, żeby je ogrzać.
Możemy ugotować więcej jajek w koszulkach, tak, żeby było po jednym do każdej porcji.
Doradca Smaku
Pamiętaj by ze środka czosnku wykroić kiełki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łakomczuszek 31.03.2015 13:51
Zupa rewelacja. Szybko i smacznie. Polecam
gosienka986 03.03.2015 13:29
właśnie nakarmiłam siebie, męża i teściową :) baaaardzo smaczna, prosta, szybka i syta zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat