odc. 25 Doradca Smaku

Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czosnek

    2 główki
  • cebula

    1 szt.
  • szalotka

    2 szt.
  • ziemniaki

    1 kg
  • oliwa

    50 ml
  • rosół warzywny

    1 l
  • śmietana kremowa 30% lub 36%

    250 ml
  • bagietka

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • ocet

    50 ml

Do smaku

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Goździki całe Prymat

    3 kwiaty
  • tymianek

  • Imbir mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Czosnek, cebulę, szalotki oraz ziemniaki kroimy w większą kostkę. Z czosnku wykrawamy kiełki ze środka. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek, cebulę oraz szalotki i podsmażamy około 3-4 minuty.
Krok 2 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Dodajemy 3 liście laurowe, kilka goździków oraz tymianek. Całość zalewamy zimnym rosołem warzywnym i dodajemy ziemniaki. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. W międzyczasie doprawiamy do smaku solą morską. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, wyjmujemy liście laurowe, a pozostałą zupę rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 3 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Na koniec ponownie wstawiamy garnek na niewielki ogień, dodajemy śmietanę i przyprawiamy imbirem dla zaostrzenia smaku.
Krok 4 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Bagietkę kroimy w kromki, układamy na blasze i wkładamy do gorącego piekarnika. Po 2 minutach przekładamy kromki na drugą stronę i jeszcze chwilę zapiekamy. Po wyjęciu nacieramy grzanki przekrojonym ząbkiem czosnku. W drugim garnku zagotowujemy wodę z octem i solą. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, tak aby wrzenie ustało. Jajko wbijamy ostrożnie do małej miseczki, a następnie powoli przelewamy do wody z octem. Jak woda zacznie się ponownie gotować ostrożnie obracamy jajko na drugą stronę. Gotujemy przez około 3-4 minuty – białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne.
Po tym czasie jajko przekładamy do miski z zimną wodą.
Krok 5 - Doradca Smaku III, odc. 25. Zupa czosnkowa foto
Zupę podajemy z grzankami i jajkiem w koszulce. Przed dodaniem jajka do zupy jajko ponownie wkładamy do wody z octem, żeby je ogrzać.
Możemy ugotować więcej jajek w koszulkach, tak, żeby było po jednym do każdej porcji.
Doradca Smaku
Pamiętaj by ze środka czosnku wykroić kiełki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Łakomczuszek 31.03.2015 13:51
Zupa rewelacja. Szybko i smacznie. Polecam
gosienka986 03.03.2015 13:29
właśnie nakarmiłam siebie, męża i teściową :) baaaardzo smaczna, prosta, szybka i syta zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat