Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszą i grzybami leśnymi
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, olej i wrzątek, wymieszać drewnianą łyżką.
Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut.
Farsz:
Kaszę jęczmienną ugotować według przepisu na opakowaniu. Grzyby ugotowane drobno posiekać nożem, dodać do kaszy. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu, łyżkę cebulki dodać do farszu, resztę zostawić. Wymieszać składniki, doprawić solą i pieprzem.
Ciasto wałkować na placek, foremką lub szklanką wykrawać krążki, na każdym krążku nakładać porcję farszu, dobrze zlepiać, gotować w osolonej wodzie, przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch.
Wybierać pierogi na talerze, łyżką cedzakową.
Podawać polane tłuszczem z usmażoną cebulką.