Przepis i sposób przygotowania na: Jagnięcina z fasolką szparagową, DS XVIII odc. 27
Chcielibyście przygotować niezapomniane danie na specjalną okazję? Jeśli tak, to koniecznie postawcie na udziec jagnięcy! Ten przepis na pieczony udziec jagnięcy pomoże Wam wykonać prawdziwe kulinarne arcydzieło!
Sposób przygotowania
Marynata:
Olej mieszamy z kminem rzymskim Prymat, tymiankiem suszonym i solą. Udziec dokładnie nacieramy marynatą. Mięso wkładamy do miski, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po 24 godzinach wyjmujemy mięso z lodówki i odstawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do 240 stopni, funkcja pieczenia góra-dół.
Cebule kroimy na ćwiartki. Następnie do formy wkładamy pokrojone cebule oraz małe marchewki. Warzywa przyprawiamy imbirem Prymat oraz solą. Na wierzchu kładziemy zamarynowany udziec jagnięcy. Formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 90 minut.
Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy al dente. Po ugotowaniu odcedzamy fasolkę szparagową z wody. Rozgrzewamy patelnie i wlewamy olej. Dodajemy ugotowaną fasolkę szparagową i doprawiamy ziołami prowansalskimi Prymat, dokładnie mieszamy i całość podsmażamy ok 7 minut. Na koniec dodajemy parmezan, posypujemy orzechami laskowymi oraz zieloną pietruszką.
Upieczony udziec podajemy z fasolką szparagową.