Puszysta babka z orzechami

Puszysta babka z orzechami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Bardzo smaczna babka do kawy i herbaty dla tych co lubią orzechy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na babkę:

  • mąka

    2/3 szklanki
  • orzechy siekane

    2 szklanki
  • jajka

    5 sztuk
  • cukier

    1.5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    0.75 szklanki
  • sól

    1 szczypta
  • mleko

    0.3 szklanki
  • aromat waniliowy

    3 krople
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać. Żółtka oddzielić od białek, a następnie żółtka, cukier, olej i aromat ubić na puszystą masę. Do masy na przemian dodawać trochę mleka i mąki do wykorzystania składników.

Z białek ubić sztywną pianę, dodać kilka łyżek i zmiksować, następnie dodać resztę piany i posiekane orzechy.

Ciasto wymieszać łyżką lub szpatułką silikonową do ciast.

Formę metalową do babki posmarować masłem i posypać tartą bułką, natomiast formy silikonowej nie natłuszczamy. Przekładamy ciasto i pieczemy w nagrzanym do 180 st.C przez ok. 1 godzinę lub do czasu tzw suchego patyczka.

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Babeczka35

3 tygodnie temu
Babka wygląda pysznie :)

Basiliana

4 tygodnie temu
Babka wygląda pysznie, a sądząc po składnikach i przepisie na pewno tak też smakuje:)

Elissa

4 tygodnie temu
super pomysł na babkę. Musi być pyszna :)

anemon

4 tygodnie temu
Uwielbiam babki, a Twoja wygląda wyjątkowo apetycznie.

ben-ka

4 tygodnie temu
Polecam ! zawsze można zrobić :)

bietka

4 tygodnie temu
Smakowita babeczka, w sam raz do porannej kawusi : )

Bożena Matuszczyk

4 tygodnie temu
Wspaniała i kusząca babka. Lubię orzechy więc porywam dwa kawałki tej pysznej babki, a może jeszcze jeden dla męża ha,ha.;)

ben-ka

4 tygodnie temu
Częstujcie się wszyscy, chociaż wirtualnie, zapraszam ! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat