Szarlotka z bitą śmietaną upieczona przez Piotra Ogińskiego

odc. 10 Najlepsza Kuchnia!

Szarlotka z bitą śmietaną upieczona przez Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszna, krucha szarlotka doprawiona cynamonem i nasionami anyżu to idealny deser, który przygotowali Piotr Ogiński i Dominika Skoczylas. Ciasto podali z puszystą bitą śmietaną. Ten klasyczny deser będzie smakował każdemu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • masło

    200 g
  • cukier

    0,5 szklanki
  • cukier z prawdziwą wanilią

    1 mała łyż.
  • jabłka

    1 kg
  • anyż w nasionach

    0,5 łyżeczki
  • cynamon mielony

    1 mała łyż.
  • śmietanka

    200 ml
  • cukier brązowy

    1 mała łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

W miseczce mieszamy jajka z cukrem z prawdziwą wanilią. W pokrywie naszego naczynia wielozadaniowego* ugniatamy masło (o temperaturze pokojowej) z mąką i cukrem białym.

Do powstałej masy dodajemy jajka wymieszane z cukrem z prawdziwą wanilią i wszystko ugniatamy rękoma, aż powstanie jednolite ciasto. Całość odkładamy do lodówki. 

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy  w naczyniu wielozadaniowym, dodając mielony cynamon i łyżkę cukru. Dodajemy nasiona anyżu, mieszamy i zestawiamy z ognia.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kruszymy w rękach równomiernie bezpośrednio nad podsmażonymi jabłkami. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.

Po ostygnięciu, szarlotkę podajemy z bitą śmietaną.

Danie można również przygotować z użyciem tradycyjnych naczyń. 

 

*Wielozadaniowe naczynie, mikser MixSy (ubijaczka do śmietany) Zepter.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

09.01.2019 17:49
Szarlotka, to jedno z moich ulubionych ciast.

Bożena Matuszczyk

23.12.2018 11:04
Dla mnie smakowita i pyszna szarlotka,na pewno byłabym zadowolona zajadając taką szarlotkę i w dodatku z moją ulubioną bitą śmietaną.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat