Przepis i sposób przygotowania na: Christmas pudding wg Piotra Ogińskiego
Potrzebne będą do przykrycia ciasta: papier do pieczenia, folia aluminiowa, sznurek.
Bakalie kroimy i przesypujemy do miski, dodajemy rozmaryn, anyż, cukier z cynamonem, bułkę tartą, mąkę, masło. mleko oraz jajko i całość zagniatamy za pomocą ręki na jednolitą masę. Pudding przekładamy do formy wysmarowanej masłem ze skórką z mandarynki, papier do pieczenia dwa razy składamy na pół, następnie składamy w stożek, mierzymy średnicę formy i ucinamy (tak jak jest to pokazane na filmie) powstałym okręgiem przykrywamy pudding, następnie robimy pokrywkę z dwóch warstw folii aluminiowej i zawiązujemy sznurkiem (tak jak jest to pokazane na filmie).
Tak przygotowany pudding gotujemy we wrzątku (tak by woda dochodziła mniej więcej do połowy formy) pod przykryciem przez 4 godziny.
Kiedy pudding się ugotuje, wyciągamy go i odstawiamy na ok. 30-40 minut, żeby lekko stężał, w międzyczasie przechodzimy do przygotowania sosu: w rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając przez ok. 1 minutę, tak by mąka się ugotowała, następnie dodajemy cukier, wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapalniczką (jeżeli sos przygotowujemy na palniku gazowym, wystarczy lekko przechylić rondelek w kierunku płomienia) całość flambirujemy aż płomień zniknie i dolewamy mleko oraz śmietankę, sos doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią i gotujemy ciągle mieszając trzepaczką rózgową do momentu, aż się zagotuje a sos zgęstnieje. Pudding przekładamy na talerz, w rondelku rozgrzewamy kieliszek brandy i polewamy ciasto, które przed podaniem podpalamy i podajemy z sosem. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych przepisów na ciasta, to obejrzyj przepis na ciasto marchewkowe.