Christmas pudding wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Niezwykłe w smaku - ciasto na Boże Narodzenie -angielski christmas pudding pełen bakalii i aromatu cynamonu.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rodzynki jumbo

    150 gramów
  • daktyle

    100 gramów
  • orzechy pekan

    75 gramów
  • orzechy nerkowca

    75 gramów
  • Imbir kandyzowany

    100 gramów
  • Rozmaryn suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • żurawina suszona

    150 gramów
  • morele suszone

    100 gramów
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    75 gramów
  • mąka tortowa

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    200 mililitrów
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • Anyż nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • skórka z mandarynki

    z 1 sztuki

Sos brandy:

  • masło

    40 gramów
  • brandy

    50 mililitrów
  • mąka

    40 gramów
  • mleko

    400 mililitrów
  • cukier

    40 gramów
  • śmietanka 30%

    100 mililitrów
  • Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie
  • brandy

    40 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Potrzebne będą do przykrycia ciasta: papier do pieczenia, folia aluminiowa, sznurek.

Bakalie kroimy i przesypujemy do miski, dodajemy rozmaryn, anyż, cukier z cynamonem, bułkę tartą, mąkę, masło. mleko oraz jajko i całość zagniatamy za pomocą ręki na jednolitą masę. Pudding przekładamy do formy wysmarowanej masłem ze skórką z mandarynki, papier do pieczenia dwa razy składamy na pół, następnie składamy w stożek, mierzymy średnicę formy i ucinamy (tak jak jest to pokazane na filmie) powstałym okręgiem przykrywamy pudding, następnie robimy pokrywkę z dwóch warstw folii aluminiowej i zawiązujemy sznurkiem (tak jak jest to pokazane na filmie).

Tak przygotowany pudding gotujemy we wrzątku (tak by woda dochodziła mniej więcej do połowy formy) pod przykryciem przez 4 godziny.

Kiedy pudding się ugotuje, wyciągamy go i odstawiamy na ok. 30-40 minut, żeby lekko stężał, w międzyczasie przechodzimy do przygotowania sosu: w rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając przez ok. 1 minutę, tak by mąka się ugotowała, następnie dodajemy cukier, wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapalniczką (jeżeli sos przygotowujemy na palniku gazowym, wystarczy lekko przechylić rondelek w kierunku płomienia) całość flambirujemy aż płomień zniknie i dolewamy mleko oraz śmietankę, sos doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią i gotujemy ciągle mieszając trzepaczką rózgową do momentu, aż się zagotuje a sos zgęstnieje. Pudding przekładamy na talerz, w rondelku rozgrzewamy kieliszek brandy i polewamy ciasto, które przed podaniem podpalamy i podajemy z sosem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych przepisów na ciasta, to obejrzyj przepis na ciasto marchewkowe.

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat