Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
rodzynki jumbo
150 gramów -
daktyle
100 gramów -
orzechy pekan
75 gramów -
orzechy nerkowca
75 gramów -
Imbir kandyzowany
100 gramów -
Rozmaryn suszony Prymat
1 łyżeczka -
żurawina suszona
150 gramów -
morele suszone
100 gramów -
Bułka tarta klasyczna Prymat
75 gramów -
mąka tortowa
150 gramów -
jajko
1 sztuka -
mleko
200 mililitrów -
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
Anyż nasiona Prymat
1 łyżeczka -
skórka z mandarynki
z 1 sztuki
Sos brandy:
-
masło
40 gramów -
brandy
50 mililitrów -
mąka
40 gramów -
mleko
400 mililitrów -
cukier
40 gramów -
śmietanka 30%
100 mililitrów -
Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
brandy
40 mililitrów
Sposób przygotowania
Potrzebne będą do przykrycia ciasta: papier do pieczenia, folia aluminiowa, sznurek.
Bakalie kroimy i przesypujemy do miski, dodajemy rozmaryn, anyż, cukier z cynamonem, bułkę tartą, mąkę, masło. mleko oraz jajko i całość zagniatamy za pomocą ręki na jednolitą masę. Pudding przekładamy do formy wysmarowanej masłem ze skórką z mandarynki, papier do pieczenia dwa razy składamy na pół, następnie składamy w stożek, mierzymy średnicę formy i ucinamy (tak jak jest to pokazane na filmie) powstałym okręgiem przykrywamy pudding, następnie robimy pokrywkę z dwóch warstw folii aluminiowej i zawiązujemy sznurkiem (tak jak jest to pokazane na filmie).
Tak przygotowany pudding gotujemy we wrzątku (tak by woda dochodziła mniej więcej do połowy formy) pod przykryciem przez 4 godziny.
Kiedy pudding się ugotuje, wyciągamy go i odstawiamy na ok. 30-40 minut, żeby lekko stężał, w międzyczasie przechodzimy do przygotowania sosu: w rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając przez ok. 1 minutę, tak by mąka się ugotowała, następnie dodajemy cukier, wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapalniczką (jeżeli sos przygotowujemy na palniku gazowym, wystarczy lekko przechylić rondelek w kierunku płomienia) całość flambirujemy aż płomień zniknie i dolewamy mleko oraz śmietankę, sos doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią i gotujemy ciągle mieszając trzepaczką rózgową do momentu, aż się zagotuje a sos zgęstnieje. Pudding przekładamy na talerz, w rondelku rozgrzewamy kieliszek brandy i polewamy ciasto, które przed podaniem podpalamy i podajemy z sosem. Smacznego!
Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych przepisów na ciasta, to obejrzyj przepis na ciasto marchewkowe.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się