Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Christmas pudding wg Piotra Ogińskiego

5.0
(17)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Niezwykłe w smaku - ciasto na Boże Narodzenie -angielski christmas pudding pełen bakalii i aromatu cynamonu.

Składniki:

rodzynki jumbo 150 gramów
daktyle 100 gramów
orzechy pekan 75 gramów
orzechy nerkowca 75 gramów
Imbir kandyzowany 100 gramów
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
żurawina suszona 150 gramów
morele suszone 100 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 75 gramów
mąka tortowa 150 gramów
jajko 1 sztuka
mleko 200 mililitrów
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
skórka z mandarynki z 1 sztuki

Sos brandy:

masło 40 gramów
brandy 50 mililitrów
mąka 40 gramów
mleko 400 mililitrów
cukier 40 gramów
śmietanka 30% 100 mililitrów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
brandy 40 mililitrów

Przepis i sposób przygotowania na: Christmas pudding wg Piotra Ogińskiego

Potrzebne będą do przykrycia ciasta: papier do pieczenia, folia aluminiowa, sznurek.

Bakalie kroimy i przesypujemy do miski, dodajemy rozmaryn, anyż, cukier z cynamonem, bułkę tartą, mąkę, masło. mleko oraz jajko i całość zagniatamy za pomocą ręki na jednolitą masę. Pudding przekładamy do formy wysmarowanej masłem ze skórką z mandarynki, papier do pieczenia dwa razy składamy na pół, następnie składamy w stożek, mierzymy średnicę formy i ucinamy (tak jak jest to pokazane na filmie) powstałym okręgiem przykrywamy pudding, następnie robimy pokrywkę z dwóch warstw folii aluminiowej i zawiązujemy sznurkiem (tak jak jest to pokazane na filmie).

Tak przygotowany pudding gotujemy we wrzątku (tak by woda dochodziła mniej więcej do połowy formy) pod przykryciem przez 4 godziny.

Kiedy pudding się ugotuje, wyciągamy go i odstawiamy na ok. 30-40 minut, żeby lekko stężał, w międzyczasie przechodzimy do przygotowania sosu: w rondelku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę i całość gotujemy na małym ogniu energicznie mieszając przez ok. 1 minutę, tak by mąka się ugotowała, następnie dodajemy cukier, wlewamy brandy i ostrożnie podpalamy zapalniczką (jeżeli sos przygotowujemy na palniku gazowym, wystarczy lekko przechylić rondelek w kierunku płomienia) całość flambirujemy aż płomień zniknie i dolewamy mleko oraz śmietankę, sos doprawiamy cukrem z prawdziwą wanilią i gotujemy ciągle mieszając trzepaczką rózgową do momentu, aż się zagotuje a sos zgęstnieje. Pudding przekładamy na talerz, w rondelku rozgrzewamy kieliszek brandy i polewamy ciasto, które przed podaniem podpalamy i podajemy z sosem. Smacznego!

Jeśli masz ochotę na więcej świątecznych przepisów na ciasta, to obejrzyj przepis na ciasto marchewkowe.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sirwieczorek 02.12.2023 11:40
yyy... a gdzie jakiś tłuszcz? łój wołowy oryginalnie w christmas pudding jest, ale jak nie to chociaż jakiś roślinny albo masło?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak