Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszny quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami. propozycja na kolację lub przekąskę. 

Składniki:

ciasto filo 150 gram
szpinak 250 gram
suszone pomidory z ziołami Smak 1/2 słoika
ser feta 200 gram
oliwki zielone 5 łyżek
oliwki czarne 5 łyżek
jajko 2 sztuki
masło 2 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1 ząbek
starta gałka muszkatołowa
Tzatziki pikantny sos czosnkowy Prymat

Do smaku:

Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Quiche z ciasta filo ze szpinakiem i oliwkami

Na patelni rozgrzać masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i świeże liście szpinaku. Dusić około 2-3 minut, dodając pieprz i gałkę muszkatołową do momentu, aż szpinak zwiędnie i zmięknie. Gotowy posiekać. Ser feta pokroić w kostkę, pomidory suszone wyjąć z zalewy i pokroić w paski, a oliwki w plasterki. W misce wymieszać wszystkie składniki, dodając rozmącone jajka i sól morską do smaku. Tortownicę wysmarować masłem. Każdy płat ciasta filo układać w tortownicy tak, aby jego część wystawała za obręcz. Następnie na dno wyłożyć przygotowany farsz, przykryć go wystającymi kawałkami ciasta oraz wedle potrzeby nowymi płatami, aby całość nadzienia była pod przykryciem. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 40 minut do momentu, aż wierzch będzie złocisty. Gotowy grecki quiche podawać z pikantnym sosem czosnkowym tzatziki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 16.12.2018 14:36
Apetyczne ciasto : )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak