Co na obiad: Tarta z szynką i porem wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Tarta to świetna opcja na lunch lub ciepłą przekąskę. Zobacz, jak łatwo zrobić taką tartę z szynką, porem i boczkiem. To też doskonała opcja na wykorzystanie tego co zostało Wam np. z Świąt. Dodatki możecie dobierać wg własnego uznania.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto (2 tarty):

  • mąka

    250 g
  • masło

    150 g
  • jajko

    1 szt.
  • mleko

    30 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Czarnuszka nasiona Prymat

    1 łyżeczka

Nadzienie:

  • por

    1 szt.
  • boczek

    100 g
  • szynka

    50 g
  • jajka

    4 szt.
  • śmietanka 30%

    60 ml
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka

Sałatka:

  • sok z 1/4 cytryny

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • miód

    1 łyżeczka
  • Musztarda kremska Prymat

    1 łyżeczka
  • por

    1 szt.
  • kalarepka młoda

    1/2 szt.
  • rzodkiewki

    5 szt.
  • zielona cebulka

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, masło, jajko, mleko oraz sól przełóż do miski i za pomocą łyżki dokładnie wymieszaj.

Dobrze wymieszane ciasto rozkładamy płasko na foli spożywczej, dokładnie owijamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 45 minut.

Po tym czasie ciasto delikatnie wałkujemy, posypujemy czarnuszką i rozwałkowujemy na grubość ok 1,5 cm.

Tak przygotowane ciasto za pomocą wałka przekładamy na formę wysmarowaną masłem, boki ciasta dobijamy do formy, nadmiar ciasta ściągamy, tartę nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. W międzyczasie por z nadzienia oraz sałatki blanszujemy na osolonym wrzątku, przez 2-3 minuty.

Na patelni podsmażamy boczek wraz z szynką do uzyskania złotego koloru.

Z pora wyciągamy ładne środki, a resztę kroimy. Jajka wbijamy do miski, solimy, pieprzymy, dodajemy czosnek suszony, majeranek oraz śmietankę, całość dokładnie mieszamy i wylewamy na tartę, następnie dodajemy połowę pokrojonych porów, podsmażony boczek, szynkę, na samej górze układamy środki porów które polewamy miodem oraz posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez 15-20 minut.

W międzyczasie w miseczce łączymy miód, sok z cytryny, sól oraz musztardę, następnie do dresingu dodajemy por, zieloną cebulkę, rzodkiewkę oraz kalarepę, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy. Upieczoną tartę kroimy na porcje, przekładamy na talerz, obok kładziemy surówkę i podajemy. 

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat