Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XII: Tarta ze szpinakiem, odc. 32

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(123)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Tarta to idealne danie na kolację lub przekąskę, kiedy np. odwiedzą Was goście. Może być na słodko, może być na słono, ale z fetą i szpinakiem to prawdziwa petarda! Sami spróbujcie.

Składniki:

szpinak baby 300 g
suszone pomidory 6 szt.
ser feta 200 g
orzeszki piniowe 2 łyżki
oliwki zielone Smak 1 łyżka
oliwki czarne Smak 1 łyżka
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
jajko 3 szt.
ciasto filo 1 opakowanie
olej rzepakowy 2 łyżki

Salsa:

cebula czerwona ½ szt.
czosnek 1 ząbek
świeża kolendra 1 garść
kapary całe Smak 1 łyżka
papryka czerwona ½ szt.
oliwa 3 łyżki
pomidory pelati 200 ml
sok z połowy cytryny

Do smaku:

Przyprawa garam masala orientalna Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

świeża kolendra

Porada

Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy „siteczko” z dłoni, aby nie wpadły nam do dania pestki z owocu.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Tarta ze szpinakiem, odc. 32

Ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, suszone pomidory w paseczki, czarne i zielony oliwki w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy na którym podsmażamy czosnek z cebulą. Następnie do naczynia dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory, oliwki czarne i zielone, świeży szpinak, orzeszki piniowe oraz przyprawę garam masala. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez parę minut.

W misce rozkłócamy 3 jajka i wkruszamy do niej ser feta. 

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy oliwą i wykładamy płatami ciasta filo. Do formy wyłożonej ciastem przekładamy smażone warzywa i zalewamy je masą jajeczną z serem feta. Zawijamy wystającą część ciasta, tak, aby przykryła nasz farsz i smarujemy górę oliwą. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. 

SALSA:

Ząbek czosnku kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paseczki. Siekamy także łyżkę kaparów i garść kolendry. Do miski dodajemy oliwę oraz przygotowane wcześniej składniki: czosnek, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, kapary. Dolewamy do całości pomidory pelati z puszki i wyciśnięty sok z cytryny. Salsę przyprawiamy papryką ostrą mieloną i solą.

Podanie: Tartę kroimy w trójkątne kawałki, podajemy z łyżką salsy. Wypiek dekorujemy listkami świeżej kolendry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak