odc. 32 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Tarta ze szpinakiem, odc. 32

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Tarta to idealne danie na kolację lub przekąskę, kiedy np. odwiedzą Was goście. Może być na słodko, może być na słono, ale z fetą i szpinakiem to prawdziwa petarda! Sami spróbujcie.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak baby

    300 g
  • suszone pomidory

    6 szt.
  • ser feta

    200 g
  • orzeszki piniowe

    2 łyżki
  • oliwki zielone Smak

    1 łyżka
  • oliwki czarne Smak

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • jajka

    3 szt.
  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    2 łyżki

Salsa:

  • czerwona cebula

    ½ szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • świeża kolendra

    1 garść
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    ½ szt.
  • oliwa

    3 łyżki
  • pomidory pelati

    200 ml
  • sok z połowy cytryny

Do smaku:

  • Przyprawa garam masala orientalna Prymat

  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Dodatki:

  • świeża kolendra

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, suszone pomidory w paseczki, czarne i zielony oliwki w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy na którym podsmażamy czosnek z cebulą. Następnie do naczynia dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory, oliwki czarne i zielone, świeży szpinak, orzeszki piniowe oraz przyprawę garam masala. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez parę minut.

W misce rozkłócamy 3 jajka i wkruszamy do niej ser feta. 

Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy oliwą i wykładamy płatami ciasta filo. Do formy wyłożonej ciastem przekładamy smażone warzywa i zalewamy je masą jajeczną z serem feta. Zawijamy wystającą część ciasta, tak, aby przykryła nasz farsz i smarujemy górę oliwą. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni. 

SALSA:

Ząbek czosnku kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paseczki. Siekamy także łyżkę kaparów i garść kolendry. Do miski dodajemy oliwę oraz przygotowane wcześniej składniki: czosnek, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, kapary. Dolewamy do całości pomidory pelati z puszki i wyciśnięty sok z cytryny. Salsę przyprawiamy papryką ostrą mieloną i solą.

Podanie: Tartę kroimy w trójkątne kawałki, podajemy z łyżką salsy. Wypiek dekorujemy listkami świeżej kolendry.

Doradca Smaku
Przy wyciskaniu soku z cytryny robimy „siteczko” z dłoni, aby nie wpadły nam do dania pestki z owocu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat