Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XII: Tarta ze szpinakiem, odc. 32
Ząbki czosnku kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, suszone pomidory w paseczki, czarne i zielony oliwki w mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy na którym podsmażamy czosnek z cebulą. Następnie do naczynia dodajemy pokrojone wcześniej suszone pomidory, oliwki czarne i zielone, świeży szpinak, orzeszki piniowe oraz przyprawę garam masala. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez parę minut.
W misce rozkłócamy 3 jajka i wkruszamy do niej ser feta.
Formę do tarty o średnicy 25 cm smarujemy oliwą i wykładamy płatami ciasta filo. Do formy wyłożonej ciastem przekładamy smażone warzywa i zalewamy je masą jajeczną z serem feta. Zawijamy wystającą część ciasta, tak, aby przykryła nasz farsz i smarujemy górę oliwą. Pieczemy przez ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni.
SALSA:
Ząbek czosnku kroimy w plasterki, czerwoną cebulę w piórka, czerwoną paprykę w paseczki. Siekamy także łyżkę kaparów i garść kolendry. Do miski dodajemy oliwę oraz przygotowane wcześniej składniki: czosnek, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, kapary. Dolewamy do całości pomidory pelati z puszki i wyciśnięty sok z cytryny. Salsę przyprawiamy papryką ostrą mieloną i solą.
Podanie: Tartę kroimy w trójkątne kawałki, podajemy z łyżką salsy. Wypiek dekorujemy listkami świeżej kolendry.