Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką

Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sałatka

  • bakłażan

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • czosnek ząbki

    1 szt.
  • oliwki czarne

    1/2 słoika
  • sok z pomarańczy

  • olej

Roladki z sera i boczku

  • ser pleśniowy

    200 g
  • chudy boczek

    200 g
  • suszone pomidory

    8 szt.
  • olej

    4 łyżki
  • rukola

    1 pęczek

Do smaku

  • rozmaryn

  • tymianek

  • sól morska

  • pieprz czarny grubo mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką foto
Sałatka sycylijska:
Bakłażana kroimy w kostkę i solimy solą morską. Następnie kroimy cukinię i cebulę. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy warzywa zaczynając od cebuli. Przyprawiamy solą morską, pieprzem czarnym, rozmarynem i tymiankiem.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką foto
Dodajemy pokrojony w plastry czosnek, skórkę z pomarańczy pokrojoną w cieniutkie paseczki, pomidora pokrojonego w grubą kostkę i czarne oliwki.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką foto
Dolewamy sok z pomarańczy i dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką foto
Roladki z sera i boczku:
Ser pleśniowy pokroić w słupki.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką foto
Na każdym plasterku boczku ułożyć słupek sera i suszony pomidor. Doprawić do smaku pieprzem czarnym i zwinąć w roladki. Na patelni, na rozgrzanym oleju, podsmażyć roladki z każdej strony na złoty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej ze stron.
Krok 6 - Przepis dnia III, odc. 22: Smażone roladki z sera i boczku z sałatką foto
Rukolę porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na półmisku. Na rukoli układamy sałatkę, a na wierzch aromatyczne roladki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gosik1986

30.01.2015 19:53
Wygląda smakowicie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat