Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Turecki burek ze szpinakiem, odc. 16
Farsz:
Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, roztapiamy masło, mieszając. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy. Partiami dodajemy liście szpinaku na patelnię. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jajka wbijamy do miski i mieszamy (tylko do roztrzepania). Do jajek dodajemy serek kremowy, mieszamy do połączenia się składników. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser feta i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy kurkumą i całość dokładnie mieszamy.
Ciasto filo:
Masło roztapiamy. Formę do tarty smarujemy z każdej strony roztopionym masłem. Warstwy ciasta filo nakładamy do formy tak, by wyłożyć całą formę, wierzch ciasta smarujemy masłem, kładziemy kolejną warstwę i znów smarujemy masłem. Należy pamiętać, by przed nałożeniem kolejnej warstwy, wcześniejszą warstwę wysmarować masłem. W sumie kładziemy 4 warstwy ciasta. Ostatnią warstwę również smarujemy z wierzchu masłem.
Na środek ostatniej warstwy ciasta nakładamy szpinak i równomiernie rozprowadzamy po warstwie ciasta. Następnie nakładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy po warstwie szpinaku. Poszczególne warstwy ciasta filo po kolei zaginamy (każdą smarując po zagięciu roztopionym masłem). Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na pół godziny. Po upływie tego czasu danie wyciągamy z piekarnika. Z formy do tarty wyciągamy burka i kroimy na kawałki (wg uznania).
Sos:
Czosnek kroimy w plastry, szczypior siekamy. Do miski nakładamy jogurt naturalny (typ grecki), dodajemy czosnek, szczypior, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość mieszamy. Gotowy sos przekładamy do małej salaterki.
Kawałek burka nakładamy na talerz, obok stawiamy salaterkę z sosem.