Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku X: Turecki burek ze szpinakiem, odc. 16

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(168)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Burek jest niesłychanie popularny w kuchni tureckiej, ale także bałkańskiej, czy arabskiej. Jest to swego rodzaju zapiekanka w cieście filo (rzadziej francuskim) z farszem z warzyw, sera lub mięsa. Nadzienie naszego burka to szpinak z serem feta.

Składniki:

Farsz:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy 50 mililitrów
masło 82% 1/4 kostki
szpinak 500 gramów
jajko 4 sztuki
serek kremowy 3 łyżki
ser feta 100 gramów

Ciasto filo:

masło 82% 3/4 kostki
ciasto filo 1 opakowanie

Sos:

czosnek 2 ząbki
szczypiorek 1 pęczek
jogurt grecki 3 łyżki

Do smaku:

Kurkuma mielona Prymat
Czarnuszka nasiona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Porada

Nie wrzucamy na patelnię całego szpinaku. Pod wpływem ciepła szpinak traci objętość, więc najlepiej dodawać go partiami.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku X: Turecki burek ze szpinakiem, odc. 16

Farsz:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, roztapiamy masło, mieszając. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy. Partiami dodajemy liście szpinaku na patelnię. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jajka wbijamy do miski i mieszamy (tylko do roztrzepania). Do jajek dodajemy serek kremowy, mieszamy do połączenia się składników. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser feta i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy kurkumą i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto filo:

Masło roztapiamy. Formę do tarty smarujemy z każdej strony roztopionym masłem. Warstwy ciasta filo nakładamy do formy tak, by wyłożyć całą formę, wierzch ciasta smarujemy masłem, kładziemy kolejną warstwę i znów smarujemy masłem. Należy pamiętać, by przed nałożeniem kolejnej warstwy, wcześniejszą warstwę wysmarować masłem. W sumie kładziemy 4 warstwy ciasta. Ostatnią  warstwę również smarujemy z wierzchu masłem.

Na środek ostatniej warstwy ciasta nakładamy szpinak i równomiernie rozprowadzamy po warstwie ciasta. Następnie nakładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy po warstwie szpinaku. Poszczególne warstwy ciasta filo po kolei zaginamy (każdą smarując po zagięciu roztopionym masłem). Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na pół godziny. Po upływie tego czasu danie wyciągamy z piekarnika. Z formy do tarty wyciągamy burka i kroimy na kawałki (wg uznania).

Sos:

Czosnek kroimy w plastry, szczypior siekamy. Do miski nakładamy jogurt naturalny (typ grecki), dodajemy czosnek, szczypior, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość mieszamy.  Gotowy sos przekładamy do małej salaterki.

Kawałek burka nakładamy na talerz, obok stawiamy salaterkę z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Linka2107 28.03.2019 21:45
wygląda bardzo apetycznie :) mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak