Doradca Smaku X: Turecki burek ze szpinakiem, odc. 16

odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Turecki burek ze szpinakiem, odc. 16

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Burek jest niesłychanie popularny w kuchni tureckiej, ale także bałkańskiej, czy arabskiej. Jest to swego rodzaju zapiekanka w cieście filo (rzadziej francuskim) z farszem z warzyw, sera lub mięsa. Nadzienie naszego burka to szpinak z serem feta.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • masło 82%

    1/4 kostki
  • szpinak

    500 gramów
  • jajka

    4 sztuki
  • serek kremowy

    3 łyżki
  • ser feta

    100 gramów

Ciasto filo:

  • masło 82%

    3/4 kostki
  • ciasto filo

    1 opakowanie

Sos:

  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jogurt grecki

    3 łyżki

Do smaku:

  • kurkuma mielona

  • czarnuszka

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Farsz:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, roztapiamy masło, mieszając. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy. Partiami dodajemy liście szpinaku na patelnię. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jajka wbijamy do miski i mieszamy (tylko do roztrzepania). Do jajek dodajemy serek kremowy, mieszamy do połączenia się składników. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser feta i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy kurkumą i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto filo:

Masło roztapiamy. Formę do tarty smarujemy z każdej strony roztopionym masłem. Warstwy ciasta filo nakładamy do formy tak, by wyłożyć całą formę, wierzch ciasta smarujemy masłem, kładziemy kolejną warstwę i znów smarujemy masłem. Należy pamiętać, by przed nałożeniem kolejnej warstwy, wcześniejszą warstwę wysmarować masłem. W sumie kładziemy 4 warstwy ciasta. Ostatnią  warstwę również smarujemy z wierzchu masłem.

Na środek ostatniej warstwy ciasta nakładamy szpinak i równomiernie rozprowadzamy po warstwie ciasta. Następnie nakładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy po warstwie szpinaku. Poszczególne warstwy ciasta filo po kolei zaginamy (każdą smarując po zagięciu roztopionym masłem). Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na pół godziny. Po upływie tego czasu danie wyciągamy z piekarnika. Z formy do tarty wyciągamy burka i kroimy na kawałki (wg uznania).

Sos:

Czosnek kroimy w plastry, szczypior siekamy. Do miski nakładamy jogurt naturalny (typ grecki), dodajemy czosnek, szczypior, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość mieszamy.  Gotowy sos przekładamy do małej salaterki.

Kawałek burka nakładamy na talerz, obok stawiamy salaterkę z sosem.

Doradca Smaku
Nie wrzucamy na patelnię całego szpinaku. Pod wpływem ciepła szpinak traci objętość, więc najlepiej dodawać go partiami.

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Linka2107

4 tygodnie temu
wygląda bardzo apetycznie :) mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat