odc. 16 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Turecki burek ze szpinakiem, odc. 16

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Burek jest niesłychanie popularny w kuchni tureckiej, ale także bałkańskiej, czy arabskiej. Jest to swego rodzaju zapiekanka w cieście filo (rzadziej francuskim) z farszem z warzyw, sera lub mięsa. Nadzienie naszego burka to szpinak z serem feta.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Farsz:

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • olej rzepakowy

    50 mililitrów
  • masło 82%

    1/4 kostki
  • szpinak

    500 gramów
  • jajka

    4 sztuki
  • serek kremowy

    3 łyżki
  • ser feta

    100 gramów

Ciasto filo:

  • masło 82%

    3/4 kostki
  • ciasto filo

    1 opakowanie

Sos:

  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • jogurt grecki

    3 łyżki

Do smaku:

  • kurkuma mielona

  • czarnuszka

  • gałka muszkatołowa mielona

  • pieprz czarny grubo mielony

  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

Czosnek kroimy w plastry, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, roztapiamy masło, mieszając. Dodajemy czosnek i cebulę, podsmażamy. Partiami dodajemy liście szpinaku na patelnię. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jajka wbijamy do miski i mieszamy (tylko do roztrzepania). Do jajek dodajemy serek kremowy, mieszamy do połączenia się składników. Na tarce o dużych oczkach ścieramy ser feta i dodajemy do reszty składników, mieszamy. Doprawiamy kurkumą i całość dokładnie mieszamy.

Ciasto filo:

Masło roztapiamy. Formę do tarty smarujemy z każdej strony roztopionym masłem. Warstwy ciasta filo nakładamy do formy tak, by wyłożyć całą formę, wierzch ciasta smarujemy masłem, kładziemy kolejną warstwę i znów smarujemy masłem. Należy pamiętać, by przed nałożeniem kolejnej warstwy, wcześniejszą warstwę wysmarować masłem. W sumie kładziemy 4 warstwy ciasta. Ostatnią  warstwę również smarujemy z wierzchu masłem.

Na środek ostatniej warstwy ciasta nakładamy szpinak i równomiernie rozprowadzamy po warstwie ciasta. Następnie nakładamy masę serową i równomiernie rozprowadzamy po warstwie szpinaku. Poszczególne warstwy ciasta filo po kolei zaginamy (każdą smarując po zagięciu roztopionym masłem). Wierzch ciasta posypujemy czarnuszką. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na pół godziny. Po upływie tego czasu danie wyciągamy z piekarnika. Z formy do tarty wyciągamy burka i kroimy na kawałki (wg uznania).

Sos:

Czosnek kroimy w plastry, szczypior siekamy. Do miski nakładamy jogurt naturalny (typ grecki), dodajemy czosnek, szczypior, doprawiamy solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Całość mieszamy.  Gotowy sos przekładamy do małej salaterki.

Kawałek burka nakładamy na talerz, obok stawiamy salaterkę z sosem.

Doradca Smaku
Nie wrzucamy na patelnię całego szpinaku. Pod wpływem ciepła szpinak traci objętość, więc najlepiej dodawać go partiami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Linka2107 28.03.2019 21:45
wygląda bardzo apetycznie :) mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat