Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE (NA OK 16 SZT):

mąka pszenna 2 szklanki
woda 0.5 szklanki
drożdże 25 gramów
cukier 2 łyżki
mleko w proszku 0.25 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
masło 82% 50 gramów
sól 1 szczypta
dżem jeżynowy 0.5 słoika

KRUSZONKA:

mąka pszenna 0.5 szklanki
masło 82% 50 gramów
cukier trzcinowy 0.25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z
rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć
łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym
papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Po ok 20 min., posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piec przez ok 15 min do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 08.12.2018 14:34
Poczęstuję się jednym do popołudniowej kawusi, a jak mi posmakują to wezmę drugiego : )
Bożena Matuszczyk 06.12.2018 10:03
Pyszne rogaliki , w sam raz na pyszne śniadanko. Porywam jednego;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak