Ciasteczka i muffiny: Pierniczki .*.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    125 gramów
  • cukier trzcinowy

    100 gramów
  • miód płynny

    200 gramów
  • mąka pszenna

    400 gramów
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    szczypta
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem, dodać miód, mąkę, przyprawę do piernika, pieprz i sodę. Zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 2-4 mm, wyciąć w dowolne kształty. Piec 7-9 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zarumienią.

Doradca Smaku
Cieńsze pierniczki będą idealne do powieszenia na choinkę. Pamiętajcie tylko o zrobieniu w nich dziurki na sznureczek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jejkuchnia 26.03.2018 19:43
Pięknie udekorowane!
Bożena Matuszczyk 04.12.2017 21:51
Pyszne i kuszące pierniki;)
bietka 22.10.2016 19:44
jeszcze chwila i znowu będziemy piec pierniczki :)
asiatok 24.09.2016 19:19
Zapachniało świętami!
endzi 07.02.2016 09:05
prosty i niedrogi przepis na pyszne pierniczki! Super!
adelajda 23.12.2015 16:46
Piękna dekoracja :)
Pani Domu 23.12.2015 11:04
śliczne pierniczki
Wiktoria29 22.12.2015 21:07
śliczne, muszę poćwiczyć dekorowanie pierników
Habibi 22.12.2015 18:42
pięknie udekorowane pierniczki :) aż żal by było je zjadać ;)
Benita 22.12.2015 18:33
cudowne pierniki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat