Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masło
125 gramów -
cukier trzcinowy
100 gramów -
miód płynny
200 gramów -
mąka pszenna
400 gramów -
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
szczypta -
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka i muffiny: Pierniczki .*.
Masło utrzeć z cukrem, dodać miód, mąkę, przyprawę do piernika, pieprz i sodę. Zagnieść ciasto.
Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut do lodówki.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 2-4 mm, wyciąć w dowolne kształty.
Piec 7-9 minut w temperaturze 180 stopni, aż ładnie się zarumienią.
Cieńsze pierniczki będą idealne do powieszenia na choinkę. Pamiętajcie tylko o zrobieniu w nich dziurki na sznureczek.![]()
Komentarze (15)
Załaduj więcej komentarzy (5)