Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z
rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.
Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć
łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym
papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Po ok 20 min., posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piec przez ok 15 min do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
Smacznego :)