odc. 20 Doradca Smaku

Doradca Smaku XII: Ciasteczka owsiane z owocami, odc. 20

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne, chrupiące i pełne suszonych owców oraz kawałków białej czekolady - ciasteczka owsiane. Koniecznie zróbcie te pyszności.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    3/4 kostki
  • cukier puder

    1 łyżka
  • cukier trzcinowy

    2 łyżki
  • żółtka

    4 sztuki
  • śmietanka 30%

    3 łyżki
  • mąka

    2 szklanki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
  • płatki owsiane

    2 szklanki
  • skórka z pomarańczy

    z 1/2 owocu
  • suszone wiśnie

    1/2 szklanki
  • biała czekolada

    1 tabliczka
  • syrop klonowy

    1/2 szklanki
  • maliny

    1/2 szklanki
  • jeżyny

    1/2 szklanki

Do smaku:

  • cynamon Prymat

  • Cukier z prawdziwą wanilią do ciast i deserów Prymat

Do dekoracji:

  • cukier puder

  • listki mięty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

4 żółtka miksujemy z łyżką cukru pudru i 2 łyżkami cukru trzcinowego, a następnie dodajemy ¾ kostki masła w temperaturze pokojowej i ponownie miksujemy.

2 szklanki płatków owsianych prażymy na suchej patelni.

W misce łączymy suche składniki: uprażone płatki owsiane, łyżkę sody oczyszczonej, 2 szklanki mąki pszennej oraz 2 łyżeczki cynamonu.

Siekamy pół szklanki suszonych wiśni oraz tabliczkę białej czekolady. Z wyszorowanej połówki pomarańczy ścieramy skórkę. Wszystko wrzucamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy, a następnie całość dodajemy do wcześniej przygotowanej masy jajecznej i dolewamy 3 łyżki śmietanki 30%. Po dokładnym wymieszaniu, z ciasta formujemy kulki, które następnie spłaszczamy, tworząc ciasteczka. Te układamy na pokrytej pergaminem blasze i pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Na patelni rozgrzewamy pół szklanki syropu klonowego, do którego wrzucamy po pół szklanki malin i jeżyn oraz łyżeczkę cukru z wanilią. Karmelizujemy owoce.

Ciasteczka układamy na talerzu i oprószamy cukrem pudrem. Serwujemy z miseczką owoców, które dekorujemy miętą.

Doradca Smaku
Aby ciasto nie przyklejało się do rąk, przed rozpoczęciem formowania ciasteczek dłonie delikatnie moczymy w zimnej wodzie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat