Składniki
kostka
g
kg
gramów
mała łyż.
gniazd
mała puszka
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka
120 gramów -
cukier
120 gramów -
anyż
1 łyżeczka -
żółtko jajek
4 sztuki -
jaja
2 sztuki
Przepis i sposób przygotowania Ciasteczka z anyżem
1. Mąkę, cukier, jaja oraz żółtka utrzeć i wymieszać w misce przez 30 minut. Pod koniec mieszania dodać mielony anyż.
2. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 3-4 mm i wykrawać w dowolne kształty.
3. Przełożyć ciastka na blachę wyłożoną papierem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec kilka minut.
4. Ciastka przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Komentarze (0)