Przepis i sposób przygotowania na: Jaglane muffinki z kremowym sosem grzybowym
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i przelać wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Osoloną wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką
i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min.
Do przestudzonej kaszy dodać drobno posiekanego fileta z kurczaka, pokrojoną paprykę, rozgnieciony czosnek, jajka i serek. Wszystko wymieszać doprawiając natką pietruszki, solą i pieprzem. Taką kaszę nakładać do silikonowych foremek na muffinki i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180°C. Piec przez 30 min. W czasie kiedy pieką się muffinki można przygotować sos.
Masło rozpuścić na patelni i usmażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dołożyć grzyby i chwilę smażyć, aż grzyby zaczną się przypiekać. Wlać kremówkę i dołożyć łyżkę kremowego serka.
Wymieszać, przyprawić i w miarę potrzeby dolewać bulion drobiowy, tak aby sos miał odpowiednią konsystencję. Sos podać do gorących, upieczonych muffinek.
Smacznego :)