Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasto z galaretkowym budyniem i lukrem
1. Ciasto: Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tymi składnikami. Dodajemy jajko oraz żółtko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia. Ciasto dzielimy na dwie części. Każdą wałkujemy na wymiary blaszki około 25x21 cm. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Każdą część pieczemy przez około 15 minut w 180 stopniach. Ciasto wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Budyń: W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem.Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę w proszku. Energicznie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Budyń odstawiamy na kilka minut.
3. Lekko gęsty wylewamy na jedno ciasto. Przykrywamy drugim. Ciasto wstawiamy najlepiej na noc do lodówki.
4. Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy.
5. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem (cukier dodajemy stopniowo), aż lukier będzie miał odpowiednią konsystencję. Lukrem dekorujemy ciasto według uznania i dekorujemy posypką.
Gotowe!