Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na Święta: Sernik świąteczny Piotra Ogińskiego

5.0
(26)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na pyszny i delikatny sernik świąteczny z brzoskwiniami na kruchym migdałowym spodzie.

Składniki:

Na ciasto:

mąka 200 gramów
migdały zmielone 30 gramów
cukier 70 gramów
żółtko jajek 2 sztuki
masło 165 gramów
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Na masę serową:

twaróg sernikowy 1 kilogram
cukier 180 gramów
mąka ziemniaczna 30 gramów
śmietanka 30% 180 gramów
jaja 3 sztuki
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki
brzoskwinie z puszki 3 sztuki
Przyprawa do kawy i deserów klasyczna Prymat 2 łyżeczki

Dodatki:

cukier puder
biała czekolada
migdały w płatkach

Porada

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Sernik świąteczny Piotra Ogińskiego

Macie swoje ulubione przepisy na świąteczny sernik? Jeśli nie, to ten przepis ma szansę stać się Waszym faworytem. Sernik z tego przepisu wychodzi kremowy, delikatny, a tradycyjny kruchy spód zastąpiony tutaj został migdałowym ciastem. Całość tworzy udaną kompozycję smakową.

Spód:

Suche składniki ciasta łączymy w misce, dodajemy żółtka i ponownie dokładnie mieszamy, po czym całość wyrabiając ręcznie, łączymy z masłem. Gotowe ciasto przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

Masa serowa:

W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, w misce łączymy za pomocą miksera 2-3 łyżki twarogu z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, aż do momentu rozpuszczenia cukru.

Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy resztę twarogu, jajka oraz cukier ze skórką cytryny, i ubijamy przez 3-4 minuty, tak by jajka dobrze się ubiły. Do ubitej masy dodajemy śmietankę, i ponownie miksujemy przez ok. 3-4 minut.

Całość:

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, i wykładamy nim spód blaszki posmarowanej masłem i zalewamy masą serową.

Pokrojone brzoskwinie obtaczamy w przyprawie do kaw i deserów, układamy na wierzchu sernika. Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez 50-70 minut.

Upieczony i ostudzony sernik kroimy, posypujemy dodatkami (płatkami migdałów, cukrem pudrem i wiórkami białej czekolady), i podajemy.

Jeśli szukacie przepisów na świąteczne ciasta, to polecam Wam przepis na piernik świąteczny.

 

Wersji serników świątecznych jest cała masa. Jedni wybierają sernik królewski, inni sernik bez spodu, a jeszcze pozostali na seromakowiec. Co łączy te ciasta? Wszystkie są przepyszne!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak