Przepis i sposób przygotowania na: Co na Święta: Sernik świąteczny Piotra Ogińskiego
Macie swoje ulubione przepisy na świąteczny sernik? Jeśli nie, to ten przepis ma szansę stać się Waszym faworytem. Sernik z tego przepisu wychodzi kremowy, delikatny, a tradycyjny kruchy spód zastąpiony tutaj został migdałowym ciastem. Całość tworzy udaną kompozycję smakową.
Spód:
Suche składniki ciasta łączymy w misce, dodajemy żółtka i ponownie dokładnie mieszamy, po czym całość wyrabiając ręcznie, łączymy z masłem. Gotowe ciasto przekładamy na folię spożywczą, zawijamy i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Masa serowa:
W czasie, kiedy ciasto się chłodzi, w misce łączymy za pomocą miksera 2-3 łyżki twarogu z cukrem oraz mąką ziemniaczaną, aż do momentu rozpuszczenia cukru.
Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy resztę twarogu, jajka oraz cukier ze skórką cytryny, i ubijamy przez 3-4 minuty, tak by jajka dobrze się ubiły. Do ubitej masy dodajemy śmietankę, i ponownie miksujemy przez ok. 3-4 minut.
Całość:
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5-2 cm, i wykładamy nim spód blaszki posmarowanej masłem i zalewamy masą serową.
Pokrojone brzoskwinie obtaczamy w przyprawie do kaw i deserów, układamy na wierzchu sernika. Ciasto pieczemy w temp. 180°C przez 50-70 minut.
Upieczony i ostudzony sernik kroimy, posypujemy dodatkami (płatkami migdałów, cukrem pudrem i wiórkami białej czekolady), i podajemy.
Jeśli szukacie przepisów na świąteczne ciasta, to polecam Wam przepis na piernik świąteczny.