Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrusowa babka z kminem rzymskim, DS XVI, odc. 8

5.0
(63)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na ucieraną babkę z kminem, wanilią i cytrusami. Ciasto możesz podać z dipem cynamonowym oraz płatkami migdałowymi. Przepis Darii Ładochy na babkę cytrusową z kminem to świetny pomysł na deser.

Składniki:

Ciasto:

masło 250 gramów
cukier 120 gramów
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
mąka tortowa 400 gramów
mleko 3,2% 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka migdałowa 100 gramów
skórka z pomarańczy z 1 owocu (starta)
skórka z cytryny z 1 owocu (starta)
Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
masło do posmarowania formy
jajko 6 sztuk
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki

Dip:

serek homogenizowany naturalny 200 gramów
miód 1 łyżka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Do dekoracji:

płatki migdałowe 50 gramów
skórka z pomarańczy z 1 owocu (starta)
mięta liście kilka sztuk

Porada

Aby sprawdzić, czy babka się upiekła, wystarczy wbić w nią długą wykałaczkę. Jeśli patyczek będzie suchy, możemy wyciągnąć ciasto z piekarnika.

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowa babka z kminem rzymskim, DS XVI, odc. 8

Będziesz potrzebować:

forma do babki o średnicy 25 cm

mikser ręczny

 

1. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do głębokiej miski. Wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią. Za pomocą miksera ucieramy, aż powstanie gładka masa.

2. Powoli ucierając, dodajemy po jednym jajku, a następnie wsypujemy kmin rzymski i ponownie miksujemy.

3. Do ciasta dosypujemy po łyżce mąki, ciągle miksując. Gdy składniki się połączą, wlewamy mleko i dalej ucieramy masę na babkę.

4. Na koniec wsypujemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, mielone migdały oraz utartą skórkę z pomarańczy i cytryny (owoce należy dokładnie umyć przed otarciem skórki).

5. Na koniec ciasto należy wymieszać szpatułką i przełożyć do formy na babkę posmarowanej masłem.

6. Wyłożone w formie ciasto posypujemy kardamonem. Babkę pieczemy godzinę w 180 stopniach Celsjusza.

7. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy dip. W misce łączymy serek homogenizowany, miód i cynamon. Dokładnie mieszamy całość.

8. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby wystygło. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe. 

Sposób podania:

 

Babkę podajemy z dipem, dekorujemy ją utartą skórką z pomarańczy i płatkami migdałów oraz listkami mięty.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak