Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowa babka z kminem rzymskim, DS XVI, odc. 8
Będziesz potrzebować:
forma do babki o średnicy 25 cm
mikser ręczny
1. Masło kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do głębokiej miski. Wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią. Za pomocą miksera ucieramy, aż powstanie gładka masa.
2. Powoli ucierając, dodajemy po jednym jajku, a następnie wsypujemy kmin rzymski i ponownie miksujemy.
3. Do ciasta dosypujemy po łyżce mąki, ciągle miksując. Gdy składniki się połączą, wlewamy mleko i dalej ucieramy masę na babkę.
4. Na koniec wsypujemy sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, mielone migdały oraz utartą skórkę z pomarańczy i cytryny (owoce należy dokładnie umyć przed otarciem skórki).
5. Na koniec ciasto należy wymieszać szpatułką i przełożyć do formy na babkę posmarowanej masłem.
6. Wyłożone w formie ciasto posypujemy kardamonem. Babkę pieczemy godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
7. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy dip. W misce łączymy serek homogenizowany, miód i cynamon. Dokładnie mieszamy całość.
8. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy, aby wystygło. W tym czasie na suchej, rozgrzanej patelni prażymy płatki migdałowe.
Sposób podania:
Babkę podajemy z dipem, dekorujemy ją utartą skórką z pomarańczy i płatkami migdałów oraz listkami mięty.