Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na sernik:
-
ciasto francuskie
1 opakowanie -
masło
1/3 kostki -
jajko
2 sztuki -
cukier
3/4 szklanki -
budyń waniliowy
1 opakowanie -
śmietana 12%
3 łyżki -
jeżyny
300 gramów -
miód
70 mililitrów -
jabłko prażone Smak
3 łyżki -
herbatniki czekoladowe
3 łyżki -
lody waniliowe
100 gramów -
cukier puder
30 gramów -
listki mięty
kilka sztuk -
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat
1 opakowanie -
ser twarogowy
500 gramów
Do smaku:
-
Przyprawa do grzanego wina i piwa z nutą korzenną Prymat
-
Sól morska jodowana Prymat w młynku
Dodatkowo:
-
fasola biała
300 gramów
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku IX: Minisernik z prażonymi jabłkami, odc. 38
Formę o wymiarach 20x11 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto wystające poza blachę zawijamy do środka. Spód nakłuwamy widelcem, wysypujemy białą fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C w trybie termoobiegu.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy. Dodajemy budyń i twaróg śmietankowy sernikowy, miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej, śmietanę, ponownie miksujemy.
Z piekarnika wyciągamy ciasto i zdejmujemy fasolę. Odstawiamy do ostygnięcia.
W rondlu roztapiamy pozostałą część masła, dodajemy jeżyny, wlewamy miód, doprawiamy przyprawę do grzanego wina i piwa. Owoce karmelizujemy przez chwilę.
Na ciasto wlewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Upieczone ciasto dzielimy na kawałki (mini serniki) za pomocą ringu lub tradycyjnie kroimy nożem. Na każdy kawałek wykładamy jabłka prażone, obok wysypujemy herbatniki czekoladowe oraz skarmelizowane jeżyny. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy z lodami waniliowymi.
Komentarze (5)
Nie masz konta? Zarejestruj się