Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Minisernik z prażonymi jabłkami, odc. 38
Formę o wymiarach 20x11 cm smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto wystające poza blachę zawijamy do środka. Spód nakłuwamy widelcem, wysypujemy białą fasolę, żeby ciasto nie wyrosło. Pieczemy przez 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C w trybie termoobiegu.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy. Dodajemy budyń i twaróg śmietankowy sernikowy, miksujemy. Następnie dodajemy szczyptę soli morskiej, śmietanę, ponownie miksujemy.
Z piekarnika wyciągamy ciasto i zdejmujemy fasolę. Odstawiamy do ostygnięcia.
W rondlu roztapiamy pozostałą część masła, dodajemy jeżyny, wlewamy miód, doprawiamy przyprawę do grzanego wina i piwa. Owoce karmelizujemy przez chwilę.
Na ciasto wlewamy masę serową, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.
Upieczone ciasto dzielimy na kawałki (mini serniki) za pomocą ringu lub tradycyjnie kroimy nożem. Na każdy kawałek wykładamy jabłka prażone, obok wysypujemy herbatniki czekoladowe oraz skarmelizowane jeżyny. Dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Serwujemy z lodami waniliowymi.