Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka po włosku

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Szarlotka jest szybka, prosta i smakuje naprawdę rewelacyjnie. Przypomina mi jabłecznik na cieście ucieranym lub wilgotny biszkopt genueński. Pyszne, maślane oraz delikatnie ciasto rozpływa się w ustach.

Składniki:

Tortownica o średnicy 18-20 cm:

mąka pszenna 200 gramów
cukier 150 gramów
masło 80 gramy
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 3 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka po włosku

Obrane jabłka pokroić w kostkę, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka z cukrem ubić na puszystą, jasną i dość sztywną masę.
(Potrwa to do około 10 minut.) Ubijając, dodać miękkie masło.
(Nie przejmować się, jeśli masa będzie "grudkowata".)

Do miski wsypać kolejno: połowę mąki, jabłka oraz pozostałą mąkę. Całość delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec około 40 minut w 180 stopniach (piekłam w piekarniku gazowym).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:10
Dobre to jest. Głos oddany.
gusia1000 30.07.2020 20:09
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak