Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jabłkowa z plastrami jabłek
Tarta z jabłkami to nic innego jak kruche ciasto z dodatkiem jabłek, które podczas pieczenia lekko się rozpadają i miękną. W tym przepisie uwzględniony został dodatek palonego masła, które nadaje tarcie wspaniałego, delikatnie orzechowego smaku. Przed włożeniem tarty do piekarnika, wystarczy nim polać jabłka, a po wyjęciu cieszyć wspaniałym aromatem i smakiem! Jeśli chcecie pominąć ten składnik - spokojnie możecie to zrobić!
1. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w misce. Gotowe ciasto wałkujemy na placek grubości 0,5 cm i wykładamy nim blachę do tarty.
2. Jabłka kroimy na ćwiartki następnie w plasterki, które układamy na cieście. Jabłka delikatnie polewamy wcześniej roztopionym, palonym masłem. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.