Przepis i sposób przygotowania na: Fasola Jaś z marchewką z szybkowara
Fasolę Jaś zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia, rano wodę wylać. Ponownie wlać na kilka godzin zimną wodę i ponownie wylać.
Fasolę dodać do szybkowara, wsypać pokrojone marchewki, szczyptę sody oczyszczonej, ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, wlać około 1,5 litra wody.
Po zasyczeniu pary gotować ok. 35 minut na średnim ogniu.
Pokrojoną szynkę wędzoną podsmażyć na smalcu razem z pokrojoną cebulką, papryką słodką i ostrą, solą, wlać fasolę z szybkowara.
Dodać przecier pomidorowy, czosnek suszony, cukier, ocet jabłkowy i gotować bez przykrycia z 20 minut, na koniec rozetrzeć do fasoli majeranek, najlepiej smakuje na drugi dzień.