Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z suszonymi śliwkami
Bigos z suszonymi śliwkami, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Każda gospodyni przygotowuje je według swojego, sprawdzonego przepisu. W każdym z nich z pewnością znajdą się grzyby i suszone śliwki, które wypełnią danie niepowtarzalnym aromatem!
SPRAWDŹ PRZEPIS NA PRZEPYSZNY BIGOS:
1. Borowiki namoczyć w wodzie. Kapustę białą poszatkować w kostkę, przełożyć do wrzącej wody i zblanszować. Kiszoną kapustę wypłukać dwukrotnie pod wodą – jeśli jest zbyt kwaśna, odcedzić i przełożyć do garnka z rozpuszczonym smalcem. Zamieszać i podsmażyć, a następnie zalać bulionem.
2. Na patelni przesmażyć mięso pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm. Pokroić kiełbasę w półplastry, natomiast boczek i cebulę w kosteczkę, a następnie dodać do mięsa. Odcedzić kapustę słodką i dodać ją do kiszonej.
3. Do kapusty dodać kolejno: namoczone wcześniej grzyby wraz z zalewą, suszone śliwki, Przyprawę do potraw Kucharek, liść laurowy oraz ziele angielskie, wino, a na końcu mięsa z cebulą z patelni. Gotować na wolnym ogniu kilka godzin.
O CZYM WARTO WIEDZIEĆ PRZED PRZYGOTOWYWANIEM BIGOSU?