Bigos z suszonymi śliwkami

odc. 10 Sekrety Polskiej Kuchni

Bigos z suszonymi śliwkami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Każdy dom ma własny przepis na bigos. Jednak o jego smaku decyduje jakość kapusty kiszonej, mięsa, kiełbasy i suszonych grzybów leśnych. Ważne jest także długie, powolne gotowanie i odczekanie aż wszystkie smaki się przegryzą.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    500 gramów
  • kapusta kiszona

    400 gramów
  • smalec

  • szynka wieprzowa

    300 gramów
  • borowiki suszone

    50 gramów
  • kiełbasa podwawelska

    100 gramów
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • cebula

    3 sztuki
  • cukier

    50 gramów
  • wino czerwone

    100 mililitrów
  • śliwki suszone

    50 gramów
  • Przyprawa do potraw Kucharek

    2 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

    100 mililitrów
  • wywar warzywny

    400 mililitrów

Do smaku:

  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 sztuki
  • ziele angielskie

    4 sztuki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Bigos z suszonymi śliwkami

Bigos z suszonymi śliwkami, to tradycyjne danie kuchni polskiej. Każda gospodyni przygotowuje je według swojego, sprawdzonego przepisu. W każdym z nich z pewnością znajdą się grzyby i suszone śliwki, które wypełnią danie niepowtarzalnym aromatem!

SPRAWDŹ PRZEPIS NA PRZEPYSZNY BIGOS:

 

1. Borowiki namoczyć w wodzie. Kapustę białą poszatkować w kostkę, przełożyć do wrzącej wody i zblanszować. Kiszoną kapustę wypłukać dwukrotnie pod wodą – jeśli jest zbyt kwaśna, odcedzić i przełożyć do garnka z rozpuszczonym smalcem. Zamieszać i podsmażyć, a następnie zalać bulionem.

2. Na patelni przesmażyć mięso pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm. Pokroić kiełbasę w półplastry, natomiast boczek i cebulę w kosteczkę, a następnie dodać do mięsa. Odcedzić kapustę słodką i dodać ją do kiszonej.

3. Do kapusty dodać kolejno: namoczone wcześniej grzyby wraz z zalewą, suszone śliwki, Przyprawę do potraw Kucharek, liść laurowy oraz ziele angielskie, wino, a na końcu mięsa z cebulą z patelni. Gotować na wolnym ogniu kilka godzin.

O CZYM WARTO WIEDZIEĆ PRZED PRZYGOTOWYWANIEM BIGOSU? 

 

Doradca Smaku
Żeby bigos miał idealną konsystencję, należy gotować kwaśną i słodką kapustę w osobnych garnkach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Basiliana 16.11.2018 21:30
U mnie bigos robi się w podobny sposób. z tą drobną różnicą, że oprócz śliwek, grzybów i wędlin dodajemy także duszone mięso.
bietka 06.11.2018 20:22
Pyszny bigosik, ja dodaję powidła śliwkowe, oczywiście domowej roboty :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat