Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
kapusta
500 gramów -
kapusta kiszona
400 gramów -
smalec
-
szynka wieprzowa
300 gramów -
borowiki suszone
50 gramów -
kiełbasa podwawelska
100 gramów -
boczek wędzony
100 gramów -
cebula
3 sztuki -
cukier
50 gramów -
wino czerwone
100 mililitrów -
śliwki suszone
50 gramów -
Przyprawa do potraw Kucharek
2 łyżki -
olej rzepakowy do smażenia
100 mililitrów -
wywar warzywny
400 mililitrów
Do smaku:
-
Liść laurowy suszony Prymat
4 sztuki -
ziele angielskie
4 sztuki
Sposób przygotowania
SEKRETY POLSKIEJ KUCHNI - BIGOS KROK PO KROKU
Borowiki namoczyć w wodzie. Kapustę białą poszatkować w kostkę, przełożyć do wrzącej wody i zblanszować. Kiszoną kapustę wypłukać dwukrotnie pod wodą – jeśli jest zbyt kwaśna, odcedzić i przełożyć do garnka z rozpuszczonym smalcem. Zamieszać i podsmażyć, a następnie zalać bulionem.
Na patelni przesmażyć mięso pokrojone w kostkę o boku 1,5 cm. Pokroić kiełbasę w półplastry, natomiast boczek i cebulę w kosteczkę, a następnie dodać do mięsa. Odcedzić kapustę słodką i dodać ją do kiszonej.
Do kapusty dodać kolejno: namoczone wcześniej grzyby wraz z zalewą, suszone śliwki, Przyprawę do potraw Kucharek, liść laurowy oraz ziele angielskie, wino, a na końcu mięsa z cebulą z patelni. Gotować na wolnym ogniu kilka godzin.
POZNAJ SEKRET PYSZNEGO BIGOSU
Żeby bigos miał idealną konsystencję, należy gotować kwaśną i słodką kapustę w osobnych garnkach.![]()
Komentarze (2)
Nie masz konta? Zarejestruj się