Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Pieczonki z kociołka

5.0
(62)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjna potrawa polska - pieczone w kociołku ziemniaki z cebulką, marchewką, boczkiem i kiełbasą. Przed Wami przepis na pieczonki, kociołek czy pieczone - danie, które ma różne nazwy w zależności od regionu, w którym jest przyrządzane.

Składniki:

ziemniaki
1 kilogram
marchew
2 sztuki
por
1 sztuka
czosnek
6 ząbków
boczek wędzony
200 gramów
cebula
2 sztuki
kiełbasa biała
3 sztuki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka
szynka długodojrzewająca
1 opakowanie

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Dodatkowo:

liście kapusty
2-3 liście
śmietana 18-procentowa
5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki z kociołka

Do głębokiej miski włóż ziemniaki pokrojone w talarki, marchewki pokrojone w plasterki, wędzony boczek, czosnek, por, białe cebule pokrojone w piórka, białą kiełbasę pokrojoną w plasterki.

Całość dopraw: przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, solą morską i czarnym pieprzem.

Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i przełóż do żeliwnego kociołka, wcześniej wyłożonego liśćmi kapusty. Podlej niewielką ilością wody.

Na samej górze ułóż plasterki szynki długo dojrzewającej i piecz na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

Kiedy pieczonki są gotowe, podawaj je z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2019 11:14
Ja bardzo często taki kociołek przygotowuję również z solonych śledzi (matiasy ),ziemniaki i cebuli. Również smakują pysznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak