Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczonki z kociołka

5.0
(61)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tradycyjna potrawa polska - pieczone w kociołku ziemniaki z cebulką, marchewką, boczkiem i kiełbasą. Przed Wami przepis na pieczonki, kociołek czy pieczone - danie, które ma różne nazwy w zależności od regionu, w którym jest przyrządzane.

Składniki:

ziemniaki 1 kilogram
marchew 2 sztuki
por 1 sztuka
czosnek 6 ząbków
boczek wędzony 200 gramów
cebula 2 sztuki
kiełbasa biała 3 sztuki
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat 2 łyżki
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka
szynka długodojrzewająca 1 opakowanie

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo:

liście kapusty 2-3 liście
śmietana 18-procentowa 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczonki z kociołka

Do głębokiej miski włóż ziemniaki pokrojone w talarki, marchewki pokrojone w plasterki, wędzony boczek, czosnek, por, białe cebule pokrojone w piórka, białą kiełbasę pokrojoną w plasterki.

Całość dopraw: przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, solą morską i czarnym pieprzem.

Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i przełóż do żeliwnego kociołka, wcześniej wyłożonego liśćmi kapusty. Podlej niewielką ilością wody.

Na samej górze ułóż plasterki szynki długo dojrzewającej i piecz na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.

Kiedy pieczonki są gotowe, podawaj je z kwaśną śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 29.01.2019 11:14
Ja bardzo często taki kociołek przygotowuję również z solonych śledzi (matiasy ),ziemniaki i cebuli. Również smakują pysznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak