Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ziemniaki
1 kilogram -
marchew
2 sztuki -
por
1 sztuka -
czosnek
6 ząbków -
boczek wędzony
200 gramów -
cebula
2 sztuki -
kiełbasa biała
3 sztuki -
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
2 łyżki -
Tymianek suszony Prymat
1 łyżeczka -
szynka długodojrzewająca
1 opakowanie
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
Dodatkowo:
-
liście kapusty
2-3 liście -
śmietana 18-procentowa
5 łyżek
Przepis i sposób przygotowania Pieczonki z kociołka
Do głębokiej miski włóż ziemniaki pokrojone w talarki, marchewki pokrojone w plasterki, wędzony boczek, czosnek, por, białe cebule pokrojone w piórka, białą kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Całość dopraw: przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, solą morską i czarnym pieprzem.
Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie i przełóż do żeliwnego kociołka, wcześniej wyłożonego liśćmi kapusty. Podlej niewielką ilością wody.
Na samej górze ułóż plasterki szynki długo dojrzewającej i piecz na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny.
Kiedy pieczonki są gotowe, podawaj je z kwaśną śmietaną.
Komentarze (1)