odc. 17 Doradca Smaku

Doradca Smaku XIV: Kaszanka w cieście filo, odc. 17

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wypróbujcie przepis na kaszankę zapiekaną w cieście filo z sałatką z marynowanych i kiszonych warzyw. Polska kuchnia w niebanalnym wydaniu. 

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kaszanka w cieście

  • cebula biała

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypior dymki

    2/3 sztuki
  • kaszanka

    1/2 kilograma
  • jabłka szara reneta

    2 sztuki
  • olej rzepakowy

    1 łyżka
  • ciasto filo

    1 opakowanie
  • masło klarowane

    1/2 szklanki
  • Majeranek suszony Prymat

    do smaku
  • Pieprz ognisty mielony Prymat

    do smaku

Sałatka

  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • papryka marynowana Smak

    1 sztuka
  • ogórki kwaszone Smak

    2 sztuki
  • kapary całe Smak

    1 łyżka
  • marynata z kaparów SMAK

    1 łyżeczka
  • szczypior dymki

  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotuj:

- forma do tarty o średnicy 28 cm

- mały rondel

- patelnia

- pędzel

 

Kaszanka w cieście:

1. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry.  Siekamy szczypior, obraną kaszankę kroimy w plastry. Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części.

2. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy kaszankę i całość mieszamy. Po kilku minutach smażenia doprawiamy do smaku majerankiem i wrzucamy szczypior. Łączymy wszystkie składniki i jeszcze chwilę podsmażamy.

3. Formę do tarty wykładamy trzema arkuszami ciasta filo, kładąc jeden na drugim. Brzegi powinny wystawać poza formę. Masło klarowane rozgrzewamy w rondelku. Gdy się rozpuści, za pomocą pędzelka smarujemy masłem wystające brzegi ciasta.

4. Kaszankę przekładamy do formy z ciastem. Układamy na niej warstwę jabłek i delikatnie zawijamy brzegi ciasta do środka, aby przykryć jabłka. Tak przygotowaną tartę smarujemy masłem klarowanym i przyprawiamy pieprzem ognistym Prymat.

5. Kaszankę w cieście wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach Celsjusza.

 

Sałatka:

1. Cebulę kroimy w piórka, paprykę na małe kawałki, ogórki kwaszone w plastry. Składniki mieszamy w misce, dodajemy kapary wraz z marynatą oraz pokrojony szczypior. Całość zalewamy oliwą i mieszamy.

 

Sposób podania: ciasto z kaszanką kroimy na kawałki i układamy na talerzu. Podajemy z sałatką z ogórka kwaszonego w osobnej miseczce.

Doradca Smaku
Aby obrane i pokrojone jabłka nie ściemniały, możemy je przechować w chłodnej wodzie z plasterkami cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat