Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Grzanka z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 11

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(117)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Grzanka z wieloziarnistego pieczywa, awokado, szpinak, jajko sadzone i dodatek mięsny. To przepis na wartościowe, smaczne i syte śniadanie. Zapraszam do oglądania, jak je przyrządzić!

Składniki:

awokado 1 sztuka
sok z cytryny 1/2 sztuka
oliwki zielone Smak 20 gramów
kapary całe Smak 20 gramów
oliwa 100 mililitrów
natka kolendry 1 pęczek
czosnek 1 ząbek
cebula czerwona 1 sztuka
szpinak świeży 200 gramów
suszone pomidory z ziołami Smak 1 łyżka
chleb wieloziarnisty 1 kromka
jajko 2 sztuki
masło klarowane 2 łyżki
pasztet pieczony 30 gramów
pieczeń wieprzowo-drobiowa 30 gramów
szczypiorek 15 gramów

Do smaku:

Kmin rzymski mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Grzanka z awokado i sadzonym jajkiem, odc. 11

Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę, awokado wydrążamy i umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy zielone oliwki, kapary i dodajemy do awokado. Wlewamy 50 ml oliwy, doprawiamy solą morską, kminem rzymskim. Siekamy kolendrę i dodajemy. Składniki mieszamy i rozdrabniamy widelcem na pastę. Czosnek siekamy, cebulę czerwoną kroimy w drobną kostkę.

Patelnię rozgrzewamy, na patelnię wlewamy 50 ml oliwy, dodajemy czerwoną cebulę i czosnek, mieszamy i pozostawiamy do zeszklenia przez około 1 minutę. Następnie dodajemy liście szpinaku, suszone pomidory, mieszamy. Na osobnej patelni grillujemy pieczywo wieloziarniste.

Do dwóch osobnych miseczek wbijamy po jednym jajku. Szpinak doprawiamy ostrą papryką, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i roztapiamy masło. Na patelni kładziemy dwa ausztachery i wlewamy do nich jajka, doprawiamy solą morską i kolorowym pieprzem.

Na talerzu kładziemy grzankę, nakładamy pastę z awokado, szpinak z suszonymi pomidorami, plaster pasztetu pieczonego. Obok kładziemy plaster pieczeni wieprzowo-drobiowej. Na środek kładziemy jajko. Szczypiorek siekamy i posypujemy grzankę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.09.2018 21:43
Zjadłoby się taką pyszną grzankę;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak