Udka z kurczaka na sposób włoski

Udka z kurczaka na sposób włoski

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Danie wymarzone dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie przepadają za staniem w kuchni ;)

Nam też się tak zdarza, więc wymyślamy… spróbujcie sami - danie na pewno przypadnie Wam do gustu!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • udka kurczaka

    1 kilogram
  • Pomidory krojone z puszki

    1 sztuka
  • bulion drobiowy

    250 mililitrów
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    3 sztuki
  • seler naciowy

    2 sztuki
  • boczek wędzony

    100 gramów
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • bazylia otarta Prymat

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • mozzarella

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz.

Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy 60-65 min. w temperaturze 200°C.

Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą.

Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami: bazylią i natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat