Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka z kurczaka na sposób włoski

5.0
(30)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Danie wymarzone dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, ale nie przepadają za staniem w kuchni ;)

Nam też się tak zdarza, więc wymyślamy… spróbujcie sami - danie na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki:

Składniki:

udka kurczaka 1 kilogram
pomidory krojone z puszki 1 sztuka
bulion drobiowy 250 mililitrów
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 3 sztuki
seler naciowy 2 sztuki
boczek wędzony 100 gramów
ziemniaki 4 sztuki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
oregano 1 łyżeczka
mozzarella 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Udka z kurczaka na sposób włoski

Pomidory przekładamy do miski. Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz.

Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Zapiekamy 60-65 min. w temperaturze 200°C.

Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą.

Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami: bazylią i natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak