Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
włoszczyzna
1 paczka -
cebula
1 -
marchewka
1 -
seler naciowy
3 łodygi -
por
1/3 -
pstrąg
2 -
woda zimna
3 l -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
ziele angielskie
10 ziaren -
Liść laurowy suszony Prymat
6 sztuk -
ziemniaki
2 (typ kulinarny A) -
śmietana 36%
100 ml -
zielony groszek
80 g -
cukinia
1 -
szpinak
1 garść -
zielona cebulka
-
koper świeży
2 łodygi -
sok z cytryny
1/8
Sposób przygotowania
Tak przygotowany wywar doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj spokojnie przez około 40 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie odcedź wywar przez gęste sito i oddziel mięso, które pozostało na szkielecie pstrąga.
Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki, śmietankę, ugotowanego pstrąga oraz cukinię pociętą na długie, cienkie paski.
Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodaj do zupy pokrojony szpinak, świeży koperek oraz zieloną cebulkę .
Zupę możesz też doprawić sokiem z cytryny lub octem.
Tak przygotowaną zupę podawaj z gałązkami świeżego koperku.
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się