Świąteczna zupa rybna .*.

Świąteczna zupa rybna .*.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyzna

    1 paczka
  • cebula

    1
  • marchewka

    1
  • seler naciowy

    3 łodygi
  • por

    1/3
  • pstrąg

    2
  • woda zimna

    3 l
  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • ziele angielskie

    10 ziaren
  • liść laurowy

    6 sztuk
  • ziemniaki

    2 (typ kulinarny A)
  • śmietana 36%

    100 ml
  • zielony groszek

    80 g
  • cukinia

    1
  • szpinak

    1 garść
  • zielona cebulka

  • koper świeży

    2 łodygi
  • sok z cytryny

    1/8
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka włóż obrane i opłukane warzywa: marchew, pietruszkę, por, seler naciowy i opaloną cebulę. Dodaj dwa pstrągi, zalej zimną wodą i dopraw zielem angielskim, liściem laurowym, solą morską i kolorowym pieprzem.
Tak przygotowany wywar doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj spokojnie przez około 40 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie odcedź wywar przez gęste sito i oddziel mięso, które pozostało na szkielecie pstrąga.
Do wywaru dodaj drobno pokrojone ziemniaki, śmietankę, ugotowanego pstrąga oraz cukinię pociętą na długie, cienkie paski.
Całość gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie. Na samym końcu dodaj do zupy pokrojony szpinak, świeży koperek oraz zieloną cebulkę .
Zupę możesz też doprawić sokiem z cytryny lub octem.
Tak przygotowaną zupę podawaj z gałązkami świeżego koperku.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.12.2017 19:19
Smaczna zupka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat