Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA POMIDOROWA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW
Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w sporą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią pokrojoną w mniejsze kawałki cebulę i czosnek, smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy do nich pomidory, smażymy wszystko na wolnym ogniu około 10 minut.
Do bulionu wlewamy podsmażone pomidory, gotujemy około 15 minut.
Do blendera wrzucamy zupę i marchewkę, miksujemy na gładki krem. Przelewamy z powrotem do garnka.
Jeżeli zupa wyszła za rzadka, gotujemy ją tak długo bez pokrywki, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję - chodzi o to żeby była gęsta, ale nie z bardzo.
Pod koniec gotowania zupę doprawiamy i dodajemy do niej porwane liście bazylii.
Ugotowany ryż wykładamy na talerze, wlewamy zupę, dodajemy 1 łyżkę jogurtu.