Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna, DS XX odc. 23
W tym przepisie znajdziecie pomysł na to, co zrobić z resztek ryb. W zależności od swoich upodobań, możecie dodać swoje ulubione dodatki i przyprawy. Sprawdźcie, co macie w lodówce i spróbujcie to wykorzystać!
Jak zrobić zupę rybną z resztek?
Filetuj ryby bez skóry i ości, pozostaw wszystkie kręgosłupy i głowy. Krewetki obieramy. Na blaszkę wykładamy kawałki ryby i wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 15 minut.
Cebulę, czosnek i selera drobno siekamy. Białą część kopru włoskiego kroimy w kostkę. Resztki warzyw zostawiamy na później. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojone warzywa i powoli podsmażamy. Dodajemy masło i mieszamy. Dorzucamy Liść laurowy Prymat i Ziele angielskie całe Prymat. Wlewamy wino białe, podgrzewamy aby parowało. Wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę, gotujemy.
Wyjmujemy podpieczone ryby z piekarnika i wrzucamy do drugiego garnka. Wlewamy wino i dolewamy wodę, dorzucamy pozostałe warzywa. Wkładamy gałązki tymianku. Podgrzewamy na średniej mocy 20-25 minut pod przykryciem.
Do garnka z warzywami przez sitko przelewamy rybny wywar. Doprawiamy Pieprzem czosnkowym Prymat. Wrzucamy mule, solimy i po 1 min dorzucamy obrane krewetki. Wlewamy szafran, mieszamy.
Zupę nalewamy na głęboki talerz i posypujemy posiekanym koprem.