Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna, DS XX odc. 23

3.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zupa rybna z resztek - idealne danie w duchu zero waste! Możemy ją przygotować z różnego rodzaju ryb, a do tego dodać ulubione owoce morza - w tym przypadku krewetki i mule. Przepis jest naprawdę prosty - sprawdźcie!

Składniki:

okoń 1 sztuka
Dorada 1 sztuka
mule 500 g
krewetki 8 sztuk
czosnek 1 ząbek
cebula 1 sztuka
seler 2 łodygi
koper włoski 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
masło 2 łyżeczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
wino białe wytrawne 150 ml
pomidory 2 sztuki
woda 100 ml
tymianek świeży 5 gałązek
Szafran nitki Prymat 0,1 g
Pieprz czosnkowy mielony Prymat 2 łyżeczki
koperek świeży 2 gałązki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna, DS XX odc. 23

W tym przepisie znajdziecie pomysł na to, co zrobić z resztek ryb. W zależności od swoich upodobań, możecie dodać swoje ulubione dodatki i przyprawy. Sprawdźcie, co macie w lodówce i spróbujcie to wykorzystać!

Jak zrobić zupę rybną z resztek?

1

Filetuj ryby bez skóry i ości,  pozostaw wszystkie kręgosłupy i głowy. Krewetki obieramy. Na blaszkę wykładamy kawałki ryby i wkładamy do piekarnika na funkcję termoobieg, temperatura 150 stopni, czas 15 minut.

2

Cebulę, czosnek i selera drobno siekamy. Białą część kopru włoskiego kroimy w kostkę. Resztki warzyw zostawiamy na później. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy. Wrzucamy pokrojone warzywa i powoli podsmażamy. Dodajemy masło i mieszamy. Dorzucamy Liść laurowy Prymat i Ziele angielskie całe Prymat. Wlewamy wino białe, podgrzewamy aby parowało. Wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę, gotujemy.

3

Wyjmujemy podpieczone ryby z piekarnika i wrzucamy do drugiego garnka. Wlewamy wino i dolewamy wodę, dorzucamy pozostałe warzywa. Wkładamy gałązki tymianku. Podgrzewamy na średniej mocy 20-25 minut pod przykryciem.

4

Do garnka z warzywami przez sitko przelewamy rybny wywar. Doprawiamy Pieprzem czosnkowym Prymat. Wrzucamy mule, solimy i po 1 min dorzucamy obrane krewetki. Wlewamy szafran, mieszamy.

5

Zupę nalewamy na głęboki talerz i posypujemy posiekanym koprem. 

Zupa rybna jest pełna aromatu i smaku - i wcale nie wymaga od nas wiele zachodu! Następnym razem nie pozbywaj się resztek z ryb, tylko wykorzystaj je właśnie w ten sposób!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak