Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40

odc. 40 Doradca Smaku

Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • marchew

    1 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • papryka czerwona

    5-6 sztuk
  • rosół warzywny

    1,5 l
  • jabłko kwaśne

    1 sztuka
  • ocet winny

    do smaku
  • miód wielokwiatowy

    1 łyżka
  • pestki dyni

    2 łyżki
  • pestki słonecznika

    2 łyżki
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • olej rzepakowy

  • estragon

  • bazylia

  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40 foto
Przygotuj składniki.
Krok 2 - Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40 foto
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Następnie dodajemy do niej startą na tarce marchewkę, chwilę smażymy i wlewamy odrobinę wody. Całość jeszcze chwilę smażymy.
Krok 3 - Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40 foto
Z papryk usuwamy gniazda nasienne, pozostałą część kroimy w drobną kostkę, przekładamy do garnka z cebulą, zalewamy rosołem i gotujemy ok. 5-10 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Garnek zdejmujemy z ognia, całość rozdrabniamy za pomocą blendera na krem, po czym ponownie wstawiamy na ogień. Jabłko kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy odrobinę octu (lub soku z cytryny) oraz miód.
Krok 4 - Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40 foto
Na suchej rozgrzanej patelni prażymy pestki dyni i słonecznika. Solimy.
Krok 5 - Doradca Smaku IV: Zupa z papryki z jabłkami i chrupiącymi pestkami, odc. 40 foto
Zupę podajemy w głębokiej misce z kleksem z gęstego jogurtu oraz prażonymi ziarnami. Na koniec ozdabiamy odrobiną miodu i kolorowym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

05.07.2016 19:34
Wow super...

Termitek79

12.05.2016 07:25
zrobiłam i polecam, dodałam tylko papryki ostrej bo lubię ostre zupki. Mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat