Doradca Smaku IX: Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku IX: Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami, odc. 7

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dzisiejszy przepis inspirowany jest kuchnią grecką. Szpinak, zielone i czarne oliwki, suszone pomidory oraz orzeszki pinii zapiekane w cieście filo. Pyszne danie podane z sałatką z pomidorów ze świeżymi ziołami jest potrawą, która może być propozycją na lunch lub kolację z przyjaciółmi.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula

    1 sztuka
  • suszone pomidory z czosnkiem

    5 sztuk
  • oliwa

    100 mililitrów
  • oliwki czarne Smak

    3 łyżki
  • oliwki czarne Smak

    3 łyżki
  • orzeszki piniowe

    1 łyżka
  • szpinak

    3 garście
  • śmietana kwaśna

    1 opakowanie
  • jajka

    2 sztuki
  • ser gouda

    200 gramów
  • masło

    1/3 kostki
  • ciasto filo

    4 płaty

Do smaku

  • papryka ostra Prymat

  • gałka muszkatołowa Prymat mielona

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na duże kawałki.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę, smażymy czosnek, cebulę i suszone pomidory. Doprawiamy papryką ostrą. Dodajemy zielone i czarne oliwki, kapary, orzeszki pinii oraz liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Do oddzielnej miski wkładamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą morską i pieprzem czarnym. Całość mieszamy, wsypujemy 100 g startego sera.

Rondel rozgrzewamy, wkładamy masło i roztapiamy. Formę do zapiekanki smarujemy roztopionym masłem. W formie układamy warstwę ciasta filo, smarujemy masłem, czynność powtarzamy trzykrotnie (ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy z wierzchu masłem).

Do formy przekładamy przygotowany farsz i zalewamy śmietaną. Zawijamy ciasto filo do środka (tak, by przykryło całą powierzchnię formy). Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy 100 g startego sera. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w 180°C w trybie termoobiegu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

2 tygodnie temu
Zapiekanka tak przygotowana na pewno jest pyszna,aż chciało się jeść.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat