Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku IX: Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami, odc. 7

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(224)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiejszy przepis inspirowany jest kuchnią grecką. Szpinak, zielone i czarne oliwki, suszone pomidory oraz orzeszki pinii zapiekane w cieście filo. Pyszne danie podane z sałatką z pomidorów ze świeżymi ziołami jest potrawą, która może być propozycją na lunch lub kolację z przyjaciółmi.

Składniki:

czosnek 2 ząbki
cebula 1 sztuka
suszone pomidory z czosnkiem 5 sztuk
oliwa 100 mililitrów
oliwki czarne Smak 3 łyżki
oliwki czarne Smak 3 łyżki
orzeszki piniowe 1 łyżka
szpinak 3 garście
śmietana kwaśna 1 opakowanie
jajko 2 sztuki
ser gouda 200 gramów
masło 1/3 kostki
ciasto filo 4 płaty

Do smaku

Papryka ostra mielona Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku IX: Zapiekanka ze szpinakiem i oliwkami, odc. 7

Czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę, suszone pomidory kroimy na duże kawałki.

Rozgrzewamy patelnię i wlewamy oliwę, smażymy czosnek, cebulę i suszone pomidory. Doprawiamy papryką ostrą. Dodajemy zielone i czarne oliwki, kapary, orzeszki pinii oraz liście szpinaku, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

Do oddzielnej miski wkładamy śmietanę, wbijamy jajka, doprawiamy gałką muszkatołową, solą morską i pieprzem czarnym. Całość mieszamy, wsypujemy 100 g startego sera.

Rondel rozgrzewamy, wkładamy masło i roztapiamy. Formę do zapiekanki smarujemy roztopionym masłem. W formie układamy warstwę ciasta filo, smarujemy masłem, czynność powtarzamy trzykrotnie (ostatniej warstwy ciasta nie smarujemy z wierzchu masłem).

Do formy przekładamy przygotowany farsz i zalewamy śmietaną. Zawijamy ciasto filo do środka (tak, by przykryło całą powierzchnię formy). Wierzch ciasta smarujemy masłem i posypujemy 100 g startego sera. Pieczemy w piekarniku przez 35 minut w 180°C w trybie termoobiegu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 13.09.2018 10:09
Zapiekanka tak przygotowana na pewno jest pyszna,aż chciało się jeść.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak