Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem

Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    600 g
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    1 opakowanie
  • bakłażan

    1 szt. (pokrojony w kostkę)
  • cebula

    2 szt. (pokrojona w kostkę)
  • cebula czerwona

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • przecier pomidorowy

    400 ml
  • ser żółty

    200 g (tarty)
  • cukinia

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • czosnek

    4 ząbki (plastry)
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • rosół z kury Kucharek

    100 ml
  • sól morska

    (do smaku)
  • pieprz czarny grubo mielony

    (do smaku)
  • gałka muszkatołowa mielona

    (do smaku)
  • bazylia

    4 gałązki (do dekoracji)
  • oliwki czarne Smak

    2 łyżki
  • oliwki zielone Smak

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem
Mielone mięso z indyka połączyć z pikantną przyprawą do kurczaka, wymieszać i odstawić na 30 minut do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem
Na głębokiej patelni rozgrzać olej rzepakowy, podsmażyć cebulę i czosnek ok. 1 minutę, a następnie dodać mięso. Po 10 minutach dodać rosół z kury i pomidory, dusić przez ok. 10 - 15 minut i doprawić do smaku pikantną przyprawa do kurczaka, pieprzem czarnym i gałką muszkatołową.
Krok 3 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem
Bakłażana podsmażyć z cukinią doprawiając solą morską. Smażyć do uzyskania złotego koloru ok. 10-15 minut.
Krok 4 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem
Mięso z pomidorami przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać bakłażana z cukinią, pokrojone zielone i czarne oliwki.
Krok 5 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem
Posypać tartym serem i piec 20 w temperaturze 180°C.
Krok 6 - Przepis dnia II, odc. 24. Pikantna zapiekanka z indykiem, cukinią i bakłażanem
Tak przygotowaną zapiekankę udekorować świeżą bazylią. Podawać z makaronem lub grzankami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat