Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-warzywna Roberta Sowy
1. Ugotowane ziemniaki, cukinię i czosnek pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę czerwoną w paseczki.
2. Jajka połączyć ze śmietaną, pomidorami, kaparami i serem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek.
4. Osobno usmażyć cukinię na złoto z każdej strony.
5. Ziemniaki i warzywa oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem i papryką ostrą, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać usmażoną cukinię.
6. Do tak przygotowanych warzyw dodać usmażony boczek.Układać na przemian w naczyniu żaroodpornym, zalać masą serowo-śmietanową. Doprawić na koniec oregano i pieprzem i piec 45-60 minut w temperaturze 180°C.