Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczano-warzywna Roberta Sowy

5.0
(51)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszna i szybka do zrobienia zapiekanka ziemniaczano-warzywna. Danie na ciepło, idealne na kolację lub obiad. Możecie ją podać z sałatą lub dipem serowym.

Składniki:

Na zapiekankę:

ziemniaki ugotowane 4 sztuki
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
cukinia 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
jajko 6 sztuk
śmietana kremówka 100 mililitrów
ser żółty 100 gramów
kapary całe Smak 1 łyżka
pomidorki koktajlowe 10 sztuk
boczek wędzony 100 gramów
olej rzepakowy 50 mililitrów

Do smaku:

Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
oregano
Papryka ostra mielona Prymat
przyprawa do dań z ziemniaków

Porada

Zapiekankę można podać z sałatą lub dipem serowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczano-warzywna Roberta Sowy

1. Ugotowane ziemniaki, cukinię i czosnek pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę czerwoną w paseczki.

2. Jajka połączyć ze śmietaną, pomidorami, kaparami i serem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.

3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek.

4. Osobno usmażyć cukinię na złoto z każdej strony.

5. Ziemniaki i warzywa oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem i papryką ostrą, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać usmażoną cukinię.

6. Do tak przygotowanych warzyw dodać usmażony boczek.Układać na przemian w naczyniu żaroodpornym, zalać masą serowo-śmietanową. Doprawić na koniec oregano i pieprzem i piec 45-60 minut w temperaturze 180°C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 05.12.2018 20:03
O czasami robię bardzo podobną zapiekankę, jest pyszna :)
Bożena Matuszczyk 04.12.2018 13:06
Bardzo smakowita zapiekanka.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak