Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Na zapiekankę:
-
ziemniaki ugotowane
4 sztuki -
cebula
2 sztuki -
czosnek
3 ząbki -
cukinia
1 sztuka -
papryka czerwona
1 sztuka -
jajko
6 sztuk -
śmietana kremówka
100 mililitrów -
ser żółty
100 gramów -
kapary całe Smak
1 łyżka -
pomidorki koktajlowe
10 sztuk -
boczek wędzony
100 gramów -
olej rzepakowy
50 mililitrów
Do smaku:
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
oregano
-
Papryka ostra mielona Prymat
-
przyprawa do dań z ziemniaków
Przepis i sposób przygotowania Zapiekanka ziemniaczano-warzywna Roberta Sowy
1. Ugotowane ziemniaki, cukinię i czosnek pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka, a paprykę czerwoną w paseczki.
2. Jajka połączyć ze śmietaną, pomidorami, kaparami i serem, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
3. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć boczek.
4. Osobno usmażyć cukinię na złoto z każdej strony.
5. Ziemniaki i warzywa oprószyć przyprawą do ziemniaków, pieprzem i papryką ostrą, podsmażyć na złoty kolor, następnie dodać usmażoną cukinię.
6. Do tak przygotowanych warzyw dodać usmażony boczek.Układać na przemian w naczyniu żaroodpornym, zalać masą serowo-śmietanową. Doprawić na koniec oregano i pieprzem i piec 45-60 minut w temperaturze 180°C.
Zapiekankę można podać z sałatą lub dipem serowym.![]()
Komentarze (2)