Przepis i sposób przygotowania na: Batoniki z masła orzechowego/Peanut butter bars
Masa:
Roztopione masło wymieszać z cukrem pudrem tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
Następnie dodać masło orzechowe oraz uprzednio pokruszone herbatniki. Całość dokładnie zmiksować do połączenia się składników.
Gotową masę umieścić w formie wysłanej papierem do pieczenia i lekko schłodzić w lodówce.
Polewa:
Po tym czasie przygotować polewę.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, a następnie połączyć z łyżką masła orzechowego.
Polewę równomiernie rozprowadzić na wierzchu masy orzechowej i blaszkę ponownie wstawić do lodówki - na minimum 2-3 godziny.
(Ja dodatkowo wierzch batoników z jeszcze płynną polewą posypałam chrupiącymi kuleczkami czekoladowymi.)
Schłodzoną masę należy pokroić na kawałki przypominające batoniki.