Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką

odc. 5 Doradca Smaku

Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    200 g
  • masło

    120 g
  • cukier

    120 g
  • jajko

    5 szt.
  • mąka

    2 łyzki
  • papryczka chili

    1 szt.
  • Papryka ostra mielona Prymat

  • Cynamon mielony Prymat

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Kroki postępowania

Krok 1 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i mieszamy.
Krok 2 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Do miski wbijamy 4 całe jajka oraz 1 żółtko i dokładnie roztrzepujemy dodając cukier. Smarujemy masłem foremki do zapiekania.
Krok 3 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Odstawiamy czekoladę do lekkiego przestudzenia.
Krok 4 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Następnie do czekolady dodajemy masę jajeczną...
Krok 5 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
...a później 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki.
Krok 6 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Masę wlewamy do przygotowanych foremek...
Krok 7 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
...i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 10-11 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Krok 8 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Gotowe fondant posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, a na wierzchu kładziemy cienki plasterek papryczki chili.
Krok 9 - Różne smakołyki: Doradca Smaku, odc. 5: Fondant czekoladowy z ostrą papryką foto
Bon apetit.
Doradca Smaku
Do przepisu najlepiej użyć gorzką czekoladę 70%.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

jejkuchnia 26.03.2018 19:41
Połączenie z ostrą papryczką musi być super!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat