Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki z prażonymi jabłkami, karmelem i kruszonką
Jabłka prażone:
1. Obrane jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, dodać cukier z cynamonem Prymat.
2. Smażyć do miękkości owoców, mieszając. Ostudzić.
Serniczki:
1. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
2. Stopniowo dodawać mascarpone.
3. Ubijać aż się składniki połączą.
Kruszonka:
1. Orzechy uprażyć, posiekać.
2. Herbatniki rozdrobnić na pył i wymieszać z orzechami.
Deser świetnie prezentuje się w pucharkach lub wysokich szklankach. Na dno wyłóż jabłka, potem masę serową. Posyp kruszonką i polej odrobina sosy karmelowego (lub miodu - jeśli nie masz karmelu). Deser możesz udekorować plastrami jabłka.
Deser schłodzić w lodówce.