Serniczki z prażonymi jabłkami, karmelem i kruszonką

Serniczki z prażonymi jabłkami, karmelem i kruszonką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pyszne serniczki z jabłkiem prażonym, polane karmelem i posypane kruszonką. Pomysł na deser lub słodkie śniadanie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Prażone jabłka:

  • jabłka

    4 sztuki
  • sok z cytryny

    2 łyżki
  • masło 82%

    1 łyżka
  • Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat

    1 opakowanie

Serniczki:

  • śmietanka 36%

    200 mililitrów
  • cukier puder

    4 łyżki
  • serek mascarpone

    250 gramów

Kruszonka i polewa:

  • orzechy laskowe

    150 gramów
  • herbatniki

    kilka sztuk
  • karmel z puszki

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jabłka prażone:

1. Obrane jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, dodać cukier z cynamonem Prymat.

2. Smażyć do miękkości owoców, mieszając. Ostudzić.

Serniczki:

1. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
2. Stopniowo dodawać mascarpone. 
3. Ubijać aż się składniki połączą.

Kruszonka:

1. Orzechy uprażyć, posiekać.  
2. Herbatniki rozdrobnić na pył i wymieszać z orzechami.

Deser świetnie prezentuje się w pucharkach lub wysokich szklankach. Na dno wyłóż jabłka, potem masę serową. Posyp kruszonką i polej odrobina sosy karmelowego (lub miodu - jeśli nie masz karmelu). Deser możesz udekorować plastrami jabłka.

Deser schłodzić w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat