Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serniczki z prażonymi jabłkami, karmelem i kruszonką

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne serniczki z jabłkiem prażonym, polane karmelem i posypane kruszonką. Pomysł na deser lub słodkie śniadanie.

Składniki:

Prażone jabłka:

jabłka 4 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
masło 82% 1 łyżka
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie

Serniczki:

śmietanka 36% 200 mililitrów
cukier puder 4 łyżki
serek mascarpone 250 gramów

Kruszonka i polewa:

orzechy laskowe 150 gramów
herbatniki kilka sztuk
karmel z puszki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Serniczki z prażonymi jabłkami, karmelem i kruszonką

Jabłka prażone:

1. Obrane jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić jabłka, dodać cukier z cynamonem Prymat.

2. Smażyć do miękkości owoców, mieszając. Ostudzić.

Serniczki:

1. Kremówkę ubić z cukrem pudrem.
2. Stopniowo dodawać mascarpone. 
3. Ubijać aż się składniki połączą.

Kruszonka:

1. Orzechy uprażyć, posiekać.  
2. Herbatniki rozdrobnić na pył i wymieszać z orzechami.

Deser świetnie prezentuje się w pucharkach lub wysokich szklankach. Na dno wyłóż jabłka, potem masę serową. Posyp kruszonką i polej odrobina sosy karmelowego (lub miodu - jeśli nie masz karmelu). Deser możesz udekorować plastrami jabłka.

Deser schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak