Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9

odc. 9 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sernik

  • herbatniki

    150 g (korzennych)
  • orzechy włoskie

    100 g
  • masło

    120 g
  • galaretka cytrynowa

    1
  • marchewka

    2
  • twaróg zmielony

    250 g
  • cukier puder

    200 g
  • mleko skondensowane niesłodzone

    1 puszka (schłodzone)
  • fix do śmietany

    1
  • miód wielokwiatowy

    2 łyżki

Do smaku

  • imbir mielony

  • cynamon mielony

  • kurkuma mielona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9 foto
Masło rozpuszczamy. Rozkruszone ciasteczka łączymy z orzechami włoskimi i imbirem. Całość rozdrabniamy za pomocą blendera. Dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Tak przygotowaną kruszonkę rozkładamy równomiernie na blasze, ugniatamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 ̊C na ok. 15-18 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9 foto
Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9 foto
Marchewkę ścieramy na tarcie o drobnych oczkach. Łączymy z twarogiem i cukrem pudrem. Przyprawiamy do smaku cynamonem oraz kurkumą i mieszamy. Schłodzone mleko skondensowane ubijamy na sztywno z dodatkiem fixu do śmietany. Następnie przekładamy do masy marchewkowej i dokładnie mieszamy. Na koniec, cały czas mieszając, wlewamy schłodzoną galaretkę.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9 foto
Na dnie naczyń, w których podamy serniki, układamy rozkruszoną kruszonkę, następnie wlewamy masą marchewkową. Z wierzchu posypujemy kruszonką. Serniki wstawiamy do lodówki aż masa zastygnie.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Sernik marchewkowy na zimno, odc. 9 foto
Marchew kroimy w plasterki i karmelizujemy ok. 5 min na niewielkiej ilości miodu. Gotowe serniki przyozdabiamy karmelizowaną marchewką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat