Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

5.0
(49)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka makaronowa z bakłażanem w roli głównej i mielonym mięsem drobiowym. Bardzo dobra po podgrzaniu jak nam zostanie. Z porem, który bardzo lubię.

Składniki:

Składniki:

makaron pełnoziarnisty 200 gramów
makaron świderki 50 gramów
por 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
śmietana gęsta 50 mililitrów
jogurt grecki 125 mililitrów
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
czubrica czerwona 1 szczypta
ser żółty 15 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 1 łyżeczka
mięso mielone drobiowe 30 dag
cebula 1 sztuka
olej 60 mililitrów
bakłażan 1 sztuka
pomidorki koktajlowe 5 sztuk
parmezan starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka makaronowa z bakłażanem

Makarony gotuję al dente w osolonej wodzie. Cebulę kroję drobno, przesmażam na patelni, dodaję mięso mielone i dalej przesmażam, doprawiam solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka, przekładam na talerz. Na tej samej patelni przesmażam pokrojony por na oleju. Bakłażana kroję w plastry posypuję solą i odstawiam na 30 minut, po tym czasie sól zmywam i smażę bakłażana na patelni, doprawiam pieprzem. Do miseczki przekładam śmietanę, dodaję jogurt, czosnek sprasowany, ser żółty, sól, pieprz, bazylię świeżą,czubricę, dodaję makaron i mieszam. Kilka łyżek makaronu świderki zostawiam do posypania wierzchu. Makaron przekładam do naczynia do zapiekania, układam na nim mięso, dodaję por, układam plastry bakłażana, dodaję pomidorki koktajlowe. Zapiekankę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 30 minut. Pod koniec pieczenia posypuję parmezanem,a przed podaniem posypuję bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak