Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Butter chicken z chlebkami naan, Doradca Smaku X: odc. 13

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(194)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Butter chicken, czyli maślany kurczak to średnio-ostre indyjskie danie, które jest coraz bardziej popularne na całym świecie. Dzięki jogurtowej marynacie, kurczak jest delikatny, soczysty a zarazem mniej pikantny od tradycyjnych, indyjskich dań.

Składniki:

Marynata:

olej rzepakowy
50 mililitrów
jogurt grecki
3 łyżki
sok z limonki
1/2 sztuki
kurczak
4 udka

Sos:

cebula
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
olej
50 mililitrów
orzechy nerkowca
100 gramów
masło
1/2 kostki
pomidory pelati
400 gramów
kwaśna śmietana
200 gramów
Kmin rzymski mielony Prymat
30 gramów
Sklep Prymat
kolendra
1 pęczek

Dodatki:

chleb naan
4-5 sztuk

Do smaku:

Papryka ostra mielona Prymat
Sklep Prymat
laska cynamonu
kilka sztuk
Sklep Prymat
Przyprawa curry orientalna Prymat
Sklep Prymat

Porada

Marynata sporządzona z jogurtu naturalnego sprawi, że mięso będzie kruche i delikatne.

Przepis i sposób przygotowania na: Butter chicken z chlebkami naan, Doradca Smaku X: odc. 13

  • danie kuchni indyjskiej
  • delikatne mięso i kremowy sos
  • doskonale smakuje również z ryżem

Butter chicken to doskonałe danie prosto z indyjskich restauracji. Mięso jest wyjątkowo delikatne, a sos aromatyczny. Świetnie sprawdzi się do niego dodatek ryżu jaśminowego lub chrupiące chlebki naan.

Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy jogurt naturalny grecki i wyciskamy sok z limonki, doprawiamy ostrą papryką. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.

Mięso wrzucamy do jogurtowej marynaty i dokładnie mieszamy (tak, aby marynata przykryła każdy kawałek).

Pozostawiamy w marynacie (na minimum 15 minut).

Zamarynowane kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 minut.

Sos:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy. Dodajemy orzechy nerkowca. Całość podsmażamy mieszając. Dodajemy masło, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, 2 laski cynamonu i mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy curry i całość znów mieszamy.

Po upływie czasu, wyciągamy kurczaka z piekarnika i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, doprawiamy kminem rzymskim, mieszamy. Danie wykładamy na talerz, każdą porcję posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Podajemy z chlebkami naan.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ann 03.11.2024 17:14
W przepisie jest za dużo masła! pływa ono oddzielone os sosu i wygląda nie apetycznie. Ktoś zapomniał całkowicie o soli.
Bożena Matuszczyk 25.03.2019 21:59
Bardzo smakowite dnie z kurczakiem;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak