Przepis i sposób przygotowania na: Butter chicken z chlebkami naan, Doradca Smaku X: odc. 13
- danie kuchni indyjskiej
- delikatne mięso i kremowy sos
- doskonale smakuje również z ryżem
Butter chicken to doskonałe danie prosto z indyjskich restauracji. Mięso jest wyjątkowo delikatne, a sos aromatyczny. Świetnie sprawdzi się do niego dodatek ryżu jaśminowego lub chrupiące chlebki naan.
Do miski wlewamy olej rzepakowy, dodajemy jogurt naturalny grecki i wyciskamy sok z limonki, doprawiamy ostrą papryką. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki.
Mięso wrzucamy do jogurtowej marynaty i dokładnie mieszamy (tak, aby marynata przykryła każdy kawałek).
Pozostawiamy w marynacie (na minimum 15 minut).
Zamarynowane kawałki kurczaka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 °C na 20 minut.
Sos:
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek kroimy w plastry. Do garnka wlewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek i smażymy. Dodajemy orzechy nerkowca. Całość podsmażamy mieszając. Dodajemy masło, mieszamy i dalej podsmażamy. Dodajemy pomidory pelati, 2 laski cynamonu i mieszamy, dodajemy śmietanę, doprawiamy curry i całość znów mieszamy.
Po upływie czasu, wyciągamy kurczaka z piekarnika i dodajemy do sosu. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu, doprawiamy kminem rzymskim, mieszamy. Danie wykładamy na talerz, każdą porcję posypujemy posiekaną świeżą kolendrą. Podajemy z chlebkami naan.