Przepis i sposób przygotowania na: Tartaletki z budyniem i czarną porzeczką
1. Ciasto: Mąkę, cukier waniliowy i cukier puder dajemy do miski. Margarynę rozcieramy opuszkami palców z tym składnikami. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie ciasto wałkujemy i wylepiamy nim foremki na tartaletki. Średnica foremek wynosi około 9 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem.
2. Budyń: Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem. Natomiast w drugiej rozpuszczamy budyń. Gdy mleko będzie zagotowane wlewamy budyń i energicznie mieszamy do zgęstnienia. Budyń przekładamy do tartaletek. Porzeczkami posypujemy budyń.
3. Pieczenie: Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do ostygnięcia.
4. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!