Doradca Smaku V: Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23

odc. 23 Doradca Smaku

Doradca Smaku V: Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • ciasto francuskie

    2 opakowania
  • jajko

    2 szt
  • śliwki

    10 szt
  • gruszki

    3-4 szt
  • jabłka

    3 szt
  • brzoskwinie

    3-4 szt
  • masło

    100 g
  • budyń waniliowy

    1 opakowanie
  • mleko

    300 ml
  • cukier puder

do smaku

  • cynamon Prymat

  • Ziele angielskie mielone Prymat

  • Goździki całe Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku V: Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki 30 minut przed przygotowywaniem deseru, aby nabrało temperatury pokojowej. Ciasto rozwijamy i oprószamy mąką na całej powierzchni. Następnie kroimy w długie równoramienne trójkąty (przez całą szerokość płatu).
Krok 2 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
Blachę wykładamy pergaminem, a na środku kładziemy małą miskę. Trójkąty z ciasta francuskiego układamy wokół miski, kładąc krótszy brzeg trójkąta przy misce. Płaty nakładamy tak, żeby delikatnie nachodziły na siebie, formując „słońce”. W ten sam sposób, na pierwszej warstwie układamy drugą warstwę z kolejnego płata ciasta.
Krok 3 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
Gruszki i jabłka obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Brzoskwinie wraz ze skórą kropimy w półksiężyce, śliwki na połówki. Owoce przekładamy do dużej miski i mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
W rondelku na wolnym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy, żeby delikatnie przestygło. Do miseczki wlewamy 150 ml mleka, wsypujemy ½ opakowania budyniu i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do miski z owocami. Następnie dodajemy roztopione masło i odrobinę cukru pudru. Doprawiamy zielem angielskim mielonym i dokładnie mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
Do miski wbijamy 2 jajka, doprawiamy cynamonem mielonym i rozkłócimy. Ciasto ułożone na blasze smarujemy jajkiem. Następnie na cieście wokół miski układamy owoce. Zdejmujemy miskę i zawijamy końce ciasta wokół owoców do wewnątrz, formując jakby „wieniec”.
Krok 6 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
Ciasto również z wierzchu smarujemy rozkłóconymi wcześniej jajkami. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 20 minut.
Krok 7 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
W między czasie przygotowujemy sos waniliowy. Pozostały budyń rozpuszczamy w 50 ml mleka. 100 ml mleka zagotowujemy, łączymy z rozpuszczonym budyniem i dodajemy łyżkę cukru pudru. Po pojawieniu się pierwszych bąbelków wiemy, że sos jest gotowy.
Krok 8 - Doradca Smaku V:  Pyszne polskie owoce z budyniem, odc. 23 foto
W moździerzu rozdrabniamy na puder kilka goździków i mieszamy z cukrem pudrem. Upieczone ciasto oprószamy goździkowym cukrem i polewamy sosem waniliowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

[email protected] 20.10.2016 19:04
wygląda apetycznie
misia123410 13.10.2016 13:56
bardzo apetyczne
w mojej kuchni 13.10.2016 00:42
szybko i smacznie
IZABELA29 12.10.2016 10:59
Moje ulubione wypieki
Patrycja33 12.10.2016 00:11
wygląda obłędnie :-)
bietka 11.10.2016 21:33
po prostu pycha :)
MonikaW 11.10.2016 21:10
O ile pierwsza edycja średnio mi przypadła do gustu to teraz jest super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat