Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

5.0
(33)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad. Polecam Wam bardzo.

Składniki:

Rozczyn:

drożdże świeże 2.5 dag
cukier 1 łyżeczka
mleko ciepłe 0.5 szklanki
mąka tortowa 2 łyżki

Ciasto:

mąka tortowa 2 szklanki
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
mleko ciepłe 0.5 szklanki

Dodatkowo:

mąka pszenna 4 łyżki
żółtko jajek 1 sztuka
masło 1 łyżeczka

Sałatka:

awokado 1 sztuka
tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki
rzodkiewka 0.5 pęczka
szczypiorek 0.5 pęczka
jogurt grecki 4 łyżki
sól 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
sok z cytryny 1 mililitr

Porada

Sól i pieprz do smaku. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam. Z przepisu wychodzi cztery duże porcje. Sok z cytryny kilka kropli do skropienia awokado. Tuńczyk w kawałkach.

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

Zaczynamy od bułek.

1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.

2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto (możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.

4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy.

Gdy bułki się pieką wykonujemy sałatkę:

1. Awokado (powinno być lekko twarde) obieramy lub wydrążamy łyżką (pestkę usuwamy) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy.

2. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.

Teraz podajemy.

1. Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie sałatki i podajemy.

2. Smacznego życzę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 19.06.2018 20:48
Pomysłowo i smacznie.
Babeczka35 23.06.2018 07:53
Dziękuję bardzo.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak