Doradca Smaku X: Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową, odc. 31

odc. 31 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową, odc. 31

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Kofta to znane danie w kuchni tureckiej, często przyrządzane z jagnięciną. W naszym przepisie Robert Sowa użył mięsa wołowo-wieprzowego, a do smaku dodał mnóstwo warzyw, świeżych i suszonych ziół i przypraw.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • cebula czosnkowa

    1 szt.
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe

    500 g
  • masło 82%

    2 łyżki
  • Musztarda rosyjska Prymat

    5 łyżeczek
  • oliwa

    50 ml
  • pita

    1 szt.

Sałatka miętowa:

  • czosnek

    2 ząbki
  • ogórek zielony

    1/3 szt.
  • awokado

    1/2 szt.
  • cebula czerwona

    1/2 szt.
  • rzodkiewka

    4 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • kolendra

    1 pęczek
  • mięta liście

    kilka szt.
  • oliwa

    20 ml
  • jogurt grecki

    200 g

Do smaku:

  • Kolendra cała Prymat

  • Cynamon mielony Prymat

  • Chili z solą morską Prymat w młynku

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Kmin rzymski mielony Prymat

  • pieprz kolorowy

  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Czarnuszka nasiona Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Kofta wołowo-wieprzowa z sałatką miętową, odc. 31

Kofta:

Czosnek i cebulę drobno siekamy. Do mięsa mielonego znajdującego się w misce, dodajemy czosnek, cebulę i masło.  Doprawiamy cynamonem, solą, słodką czerwoną papryką i kminem rzymskim. Do moździerza wsypujemy kolendrę i rozcieramy. Roztartą kolendrę dodajemy do mięsa wraz z musztardą rosyjską. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy dłonią. Następnie wyrabiamy mięso i formujemy klopsy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej. Kofty nadziewamy na drewniane patyczki i wyrabiając mięso formujemy podłużne szaszłyki. Koftę smażymy na patelni z każdej strony przez 2–3 minuty. Następnie kofty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15 minut.

Sałatka miętowa:

Czosnek siekamy, z ogórka wycinamy pestki, pozostałą część tniemy w drobną kostkę, awokado kroimy w kostkę, cebulę kroimy w piórka, rzodkiewki w paski, szczypiorek, kolendrę i listki mięty drobno siekamy. Do miski dodajemy wszystkie pokrojone składniki, mieszamy i doprawiamy solą morską z chili, kolorowym pieprzem, wlewamy oliwę i mieszamy. Dodajemy jogurt typu greckiego.

Placek pita kroimy na 4 części. Kofty układamy na chlebkach. Sałatkę przekładamy do miseczki, dekorujemy listkiem mięty i posypujemy czarnuszką.

Doradca Smaku
By kolendra była bardziej aromatyczna, zanim rozetrzemy ją w moździerzu, można uprażyć ją na patelni. Przed formowaniem koft na patyku warto zwilżyć dłonie wodą, aby mięso się lepiej formowało i nie przyklejało do dłoni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

bietka 26.04.2019 09:47
Bardzo smaczne połączenie smaków .

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat