Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z prażoną cebulką Zewy
Mąkę przesiać do miski razem z solą. Do wody wlać olej i potem wodę wlewać do mąki i mieszać - najlepiej widelcem. Gdy składniki się połączą wyrobić ciasto. Zostawić je w misce i zakryć drugą miską. Ciasto zostawić na pół godziny by odpoczęło.
W czasie jak ciasto na pierogi odpoczywa, zmielić w maszynce do mięsa twaróg i ziemniaki.
Zmielone składniki umieścić w misce, dodać prażoną cebulkę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto odpoczęło wałkować je na cienkie placki, nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi. Gotowe pierogi zabezpieczyć przed wysychaniem ściereczką.
Pierogi gotować kilka minut od wypłynięcia i wyjmować łyżką cedzakową. Podawać okraszone skwareczkami lub podsmażone na rumiano z ulubioną surówką.