Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Rendang curry wg Piotra Ogińskiego

5.0
(21)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepyszna potrawa prosto z Indonezji. Rendang curry w wykonaniu Piotra Ogińskiego z pewnością oczaruje Wasze podniebienia. Pachnąca, pełna aromatycznych przypraw i egzotycznych smaków, a przy tym wyjątkowo sycąca.

Wybierzcie się z nami na kulinarną wycieczkę do Indonezji!

Składniki:

Pasta rendang curry:

trawa cytrynowa (tylko środek) kawałek
galangal 2 plastry
papryczka chilli 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
mleko kokosowe 50 ml
olej 2 łyżka
cebula 1 sztuka

Rendang curry:

Kardamon mielony Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
Kolendra cała Prymat 1 łyżeczka
Goździki całe Prymat 18 sztuk
olej 2 łyżki
tamaryndowiec 1 sztuka
liść kafiru 5 sztuk
trawa cytrynowa (zewnętrzna część) kawałek
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
mleczko kokosowe 300 g
pasta rendang curry
woda 150 ml
mięso wołowe z udźca 400 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/4 łyżeczki
wiórki kokosowe 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki

Ryż kalafiorowy:

mięta 1 pęczek
kalafior 1 sztuka
olej 2 łyżki
sól morska Prymat w młynku do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Rendang curry wg Piotra Ogińskiego

Z trawy cytrynowej odcinamy końcówkę i wyjmujemy środek który przekładamy do naczynia w którym będziemy mielić naszą pastę, następnie dodajemy galangal,

Chili, czosnek, cebulę, mleko kokosowe oraz olej i całość mielimy na jednolitą pastę.

Na suchej patelni prażymy kardamon, cynamon, anyż, kolendrę oraz goździki do momentu aż nasza patelnia zacznie lekko dymić, po czym dodajemy olej i kiedy przyprawy zaczną się smażyć dodajemy tamaryndowiec, zewnętrzną część trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pieprz. Całość podsmażamy ok. 30 sekund, po czym zalewamy pastą rendang, mlekiem kokosowym oraz wodą i dusimy ok 15 minut.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę do momentu aż będzie delikatnie brązowa. Następnie posypujemy ją słodką papryką, chili oraz wiórkami kokosowymi, ściągamy z ognia i przekładamy do garnka wraz z sosem rendang i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok 30-45 minut).

W międzyczasie na desce siekamy miętę wraz z kalafiorem (możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego lub tarki). Kalafior solimy oraz pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut. 

Gotowy ryż kalafiorowy przekładamy na talerz, curry doprawiamy solą oraz cukrem i podajemy obok. Całość dekorujemy świeżą kolendrą oraz ćwiartką limonki i podajemy.

Smacznego!

 

Jeżeli marzą Wam się aromatyczne, sezonowe smaki, koniecznie sprawdźcie przepis na grecką paputsakię w wykonaniu Piotra Ogińskiego. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak