Co na obiad: Rendang curry wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Przepyszna potrawa prosto z Indonezji. Rendang curry w wykonaniu Piotra Ogińskiego z pewnością oczaruje Wasze podniebienia. Pachnąca, pełna aromatycznych przypraw i egzotycznych smaków, a przy tym wyjątkowo sycąca.

Wybierzcie się z nami na kulinarną wycieczkę do Indonezji!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Pasta rendang curry:

  • trawa cytrynowa

    (tylko środek) kawałek
  • galangal

    2 plastry
  • papryczka chilli

    1 sztuka
  • czosnek

    3 ząbki
  • mleko kokosowe

    50 ml
  • olej

    2 łyżka
  • cebula

    1 sztuka

Rendang curry:

  • Kardamon mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Anyż nasiona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1 łyżeczka
  • Goździki całe Prymat

    18 sztuk
  • olej

    2 łyżki
  • tamaryndowiec

    1 sztuka
  • liść kafiru

    5 sztuk
  • trawa cytrynowa

    (zewnętrzna część) kawałek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • mleczko kokosowe

    300 g
  • pasta rendang curry

  • woda

    150 ml
  • mięso wołowe z udźca

    400 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

    1/4 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    2 łyżki
  • cukier

    2 łyżeczki

Ryż kalafiorowy:

  • mięta

    1 pęczek
  • kalafior

    1 sztuka
  • olej

    2 łyżki
  • sól morska Prymat w młynku

    do smaku
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z trawy cytrynowej odcinamy końcówkę i wyjmujemy środek który przekładamy do naczynia w którym będziemy mielić naszą pastę, następnie dodajemy galangal,

Chili, czosnek, cebulę, mleko kokosowe oraz olej i całość mielimy na jednolitą pastę.

Na suchej patelni prażymy kardamon, cynamon, anyż, kolendrę oraz goździki do momentu aż nasza patelnia zacznie lekko dymić, po czym dodajemy olej i kiedy przyprawy zaczną się smażyć dodajemy tamaryndowiec, zewnętrzną część trawy cytrynowej, liście kafiru oraz pieprz. Całość podsmażamy ok. 30 sekund, po czym zalewamy pastą rendang, mlekiem kokosowym oraz wodą i dusimy ok 15 minut.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy wołowinę do momentu aż będzie delikatnie brązowa. Następnie posypujemy ją słodką papryką, chili oraz wiórkami kokosowymi, ściągamy z ognia i przekładamy do garnka wraz z sosem rendang i gotujemy pod przykryciem do miękkości (ok 30-45 minut).

W międzyczasie na desce siekamy miętę wraz z kalafiorem (możemy to zrobić za pomocą robota kuchennego lub tarki). Kalafior solimy oraz pieprzymy i smażymy na rozgrzanym oleju przez 4-5 minut. 

Gotowy ryż kalafiorowy przekładamy na talerz, curry doprawiamy solą oraz cukrem i podajemy obok. Całość dekorujemy świeżą kolendrą oraz ćwiartką limonki i podajemy.

Smacznego!

 

Jeżeli marzą Wam się aromatyczne, sezonowe smaki, koniecznie sprawdźcie przepis na grecką paputsakię w wykonaniu Piotra Ogińskiego. 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat