Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

makaron z pesto z rzodkiewki

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pesto

liście rzodkiewki 1-2 pęczki
ser długodojrzewający 1/2 szkl. startego
słonecznik łuskany 1/2 szkl. podprażonego na złoto
czosnek 3 zabki
pomidory suszone w zalewie 1/2 słoika
oliwa z suszonych pomidorów 1/2-3/4 szklanki

dodatkowo

makaron spaghetti 1 opakowanie
pomidorki koktajlowe 3-4 garście
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
czosnek 1 zabek rozgnieciony

Porada

Do pesto można użyć orzeszków pini jednak słonecznik smakuje podobnie i jest duzo tańszy! Można użyć swoich ulubionych orzechów, a także dowolnego wyrazistego sera dojrzewającego, ktory podbije smak pesto.

Przepis i sposób przygotowania na: makaron z pesto z rzodkiewki

Do blendera przekładamy osuszone i wcześniej dobrze umyte i przebrane liście rzodkiewki, suszone pomidory, sól (2/3 łyżeczki), czosnek i miksujemy wszystko do momentu az liście zwiędną, dodajemy wtedy słonecznik i jeszcze miksujemy, wtedy gdy zobaczymy że masa jest już prawie zmiksowana dolewamy stopniowo oliwę, miksując do momentu uzyskania gładkiej pasy, wtedy jeszcze dorzucamy ser, miksujemy chwilke i gotowe. Makaron gotujemy a'l dente, Na patelni na oliwie szklimy czosnek, dorzucamy pomidorki, a gdy puszcza sok dodajemy pesto, a po chwili ugotowany makaron wraz z 1/2 szkl. wody z gotowania. Podajemy posypane parmezanem

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak