Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czosnek
2 ząbki -
szalotka
1 sztuka -
suszone pomidory
4 - 5 sztuk -
oliwa
150 mililitrów -
krewetki Black Tiger
10 sztuk -
małże
150 - 200 gramów -
kalmar
1 sztuka -
sok z połowy cytryny
-
wino białe wytrawne
100 mililitrów -
pomidory bez skóry
1,5 sztuki -
makaron linguine
200 - 250 gramów -
bazylia świeża
1 pęczek -
orzeszki pini (prażone)
-
pachnotka
Do smaku:
-
Zioła kuchni włoskiej suszone Prymat
-
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku X: Makaron linguine z owocami morza, odc. 7
Czosnek i szalotkę siekamy, suszone pomidory kroimy w paski. Garnek rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Posiekane składniki podsmażamy, doprawiamy ziołami kuchni włoskiej. Dodajemy krewetki, małże, kalmara (oczyszczonego ze szkieletu i zewnętrznej błony), pokrojonego w kostkę i całość mieszamy, wyciskamy sok z cytryny, podlewamy białym winem. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy miąższ, pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z owocami morza. Całość doprawiamy pieprzem grubo mielonym i solą morską. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron linguine. Bazylię siekamy i dodajemy do makaronu, wsypujemy orzeszki pinii i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz. Całość dekorujemy pachnotką.
Krewetki przed usmażeniem/ugotowaniem oczyszczamy z błon i „jelit”, które mogą być gorzkie po podaniu.![]()
Komentarze (1)
Nie masz konta? Zarejestruj się