Doradca Smaku X: Makaron linguine z owocami morza, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Makaron linguine z owocami morza, odc. 7

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron linguine z owocami morza to danie zapożyczone bezpośrednio z kuchni włoskiej. Owoce morza królują na włoskich stołach, więc w daniu mamy krewetki, małże i kalmara. Do tego białe wytrawne wino, prażone orzeszki pini, oraz przyprawa do dań kuchni włoskiej, która nadaje daniu prawdziwie włoskiego smaku.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • szalotka

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    4 - 5 sztuk
  • oliwa

    150 mililitrów
  • krewetki Black Tiger

    10 sztuk
  • małże

    150 - 200 gramów
  • kalmar

    1 sztuka
  • sok z połowy cytryny

  • wino białe wytrawne

    100 mililitrów
  • pomidory bez skóry

    1,5 sztuki
  • makaron linguine

    200 - 250 gramów
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • orzeszki pini (prażone)

  • pachnotka

Do smaku:

  • zioła kuchni włoskiej

  • pieprz czarny grubo mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czosnek i szalotkę siekamy, suszone pomidory kroimy w paski. Garnek rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Posiekane składniki podsmażamy, doprawiamy ziołami kuchni włoskiej. Dodajemy krewetki, małże, kalmara (oczyszczonego ze szkieletu i zewnętrznej błony), pokrojonego w kostkę i całość mieszamy, wyciskamy sok z cytryny, podlewamy białym winem. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy miąższ, pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z owocami morza. Całość doprawiamy pieprzem grubo mielonym i solą morską. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron linguine. Bazylię siekamy i dodajemy do makaronu, wsypujemy orzeszki pinii i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz. Całość dekorujemy pachnotką.

Doradca Smaku
Krewetki przed usmażeniem/ugotowaniem oczyszczamy z błon i „jelit”, które mogą być gorzkie po podaniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.03.2019 08:43
Bardzo smaczne danie : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat