Doradca Smaku X: Makaron linguine z owocami morza, odc. 7

odc. 7 Doradca Smaku

Doradca Smaku X: Makaron linguine z owocami morza, odc. 7

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
1 - 2

Makaron linguine z owocami morza to danie zapożyczone bezpośrednio z kuchni włoskiej. Owoce morza królują na włoskich stołach, więc w daniu mamy krewetki, małże i kalmara. Do tego białe wytrawne wino, prażone orzeszki pini, oraz przyprawa do dań kuchni włoskiej, która nadaje daniu prawdziwie włoskiego smaku.

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czosnek

    2 ząbki
  • szalotka

    1 sztuka
  • suszone pomidory

    4 - 5 sztuk
  • oliwa

    150 mililitrów
  • krewetki Black Tiger

    10 sztuk
  • małże

    150 - 200 gramów
  • kalmar

    1 sztuka
  • sok z połowy cytryny

  • wino białe wytrawne

    100 mililitrów
  • pomidory bez skóry

    1,5 sztuki
  • makaron linguine

    200 - 250 gramów
  • bazylia świeża

    1 pęczek
  • orzeszki pini (prażone)

  • pachnotka

Do smaku:

  • zioła kuchni włoskiej

  • pieprz czarny grubo mielony

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Czosnek i szalotkę siekamy, suszone pomidory kroimy w paski. Garnek rozgrzewamy i wlewamy oliwę. Posiekane składniki podsmażamy, doprawiamy ziołami kuchni włoskiej. Dodajemy krewetki, małże, kalmara (oczyszczonego ze szkieletu i zewnętrznej błony), pokrojonego w kostkę i całość mieszamy, wyciskamy sok z cytryny, podlewamy białym winem. Pomidory kroimy w ćwiartki i wycinamy miąższ, pozostałe części pomidorów kroimy w kostkę i dodajemy do garnka z owocami morza. Całość doprawiamy pieprzem grubo mielonym i solą morską. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron linguine. Bazylię siekamy i dodajemy do makaronu, wsypujemy orzeszki pinii i dokładnie mieszamy. Danie wykładamy na talerz. Całość dekorujemy pachnotką.

Doradca Smaku
Krewetki przed usmażeniem/ugotowaniem oczyszczamy z błon i „jelit”, które mogą być gorzkie po podaniu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

14.03.2019 08:43
Bardzo smaczne danie : )

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat